Friday, 23 December 2011

PANCAKE



Assalamualaikum..
Selamat malam buat semua...Kali ni try buat pancake.Nak bagi anak-anak saya rasa..alhamdulillah anak-anak saya suka.Suspen gak kalau diaorang tak nak jamah untuk sarapan pagi semalam.Penangannya habis terus peanut butter kat dapur..ehehe..O.k sangatlah tu..boleh buat lagi lain kali.


PANCAKE
Resepi:AlongRoz
Bahan-bahan: (lebih kurang 8 biji)
115 tepung gandum 
1 sudu kecil (5gm) soda bikarbonat
1 sudu kecil (5ml) krim tartar
25gm butter
1 biji telur
150ml susu segar
1 sudu besar gula
Secubit garam

Cara-cara:
1.Campurkan tepung dan soda & krim tartar (kalau rajin ayak).
2.Rub in butter sampai berderai macam serbuk roti (jangan digaul terlalu lama nanti berketul macam doh).
3.Lubangkan tepung di tengah-tengahnya.Gaulkan telur (dipukul dulu sedikit) & susu.Gaul sebati.
4.Tuangkan sesenduk adunan ke atas kuali pancakes yang panas dan dilengser dengan sedikit minyak.
5.Masak sehingga ada buih-buih udara dan tunggu sehingga buih-buih tu pecah baru diterbalikkan.
6.Hidangkan dengan sirap favourite anda-maple syrup, honey, butter atau ice cream.Makan panas-panas lagi best..




2 comments:

Shiela said...

Assalam.. :)

Rohah said...

Waalaikumussalam kak...jemput makan pancake..