MEE GORENG BASAH
Resepi:Rohaisha
Bahan-bahan:
450gm mee
80gm dading lembu} kisar
5 ulas bawang merah }kisar
3 ulas bawang putih } kisar
2 tangkai cili merah}kisar
Sawi secukupnya }potong
1 biji telur
1 cawan air
2 susu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tomato
2 batang fishcake
8 biji bebola ikan
Minyak untuk menumis
Sedikit garam (lihat pada keperluan)
Cara menyediakan:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik minyak, diikuti daging kisar.
2.Masukkan sos tomato,sos tiram dan kicap pekat.Kacau.Setelah kering masukkan pula air dan renehkan.Kemudian barulah masukkan fish ball, fish cake, sawi dan garam (jika perlu).
3.Apabila telah mendidih masukkan mee dan gaul rata.Pecahkan pula telur dan sebatikan untuk seketika.
4.Matikan api setelah mee masak.
Tiada ulasan :
Catat Ulasan