Rabu, 29 Mei 2013

MUFFIN COKLAT CHIP


Assalamualaikum..
Dah lama tak buat muffin..terbuat sebab anak-anak request untuk jamuan sempena Hari Guru di sekolahnya tempohari.Kebetulan dah nampak mufin montokss kat dapur kak Ina hari tu, memang dah jeling2 resepi ni untuk dicuba..hasilnya naik elok.Anak bujang memamg nak mufin cekelat cip, itulah kegemarannya.So tak perlu dah menggoogle resepi lain.

Terima kasih kak Ina kerana memanjangkan rantaian resepi ni.Untuk sumber2 sebelumnya juga terima kasih banyak2..Resepi asal kalau tak silap dipunyai oleh Jun, tapi tak ada linknya.Boleh tengok kat dapur kak Ummi.

MUFFIN COKLAT CHIP
Resepi;Jun

Bahan-bahan;
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan serbuk koko
1 cawan gula perang
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 sudu kecil garam
1 cawan fresh milk
1 biji telur - pukul sikit
1/3 cawam minyak atau butter yang dicairkan
1 sudu kecil esen vanila
Choc chips secukupnya

Cara;
1.Campurkan tepung, serbuk koko, baking powder, soda bikarbonat dan garam.Ayak dan ketepikan.Gaulkan dengan gula.
2.Dalam bekas lain, campurkan susu, telur, esen vanila dan minyak.Kacau rata.
3.Masukkan campuran tepung tadi, kacau rata.
4.Masukkan choc chips.
5.Sudukan ke dalam muffin cup dan taburkan sedikit coklat cip di atasnya dan bakar selama 20 minit atau hingga masak.




29 ulasan :

tun_telani berkata...

Salam kak rohah.. tun suka mapin coklat! nk yg paling byk coklat chip tu ye :)

norhanim md zain berkata...

banyak coklat chip ...menjadi kesukaan anak anak..cantik..

Norzila Zakaria berkata...

ayoo kak rohah byk ceklet ni..mesti dh habis kan cuti sekolah gini...

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

salam rohah..
elok naik muffin tu ye.. akak pun rasa mcm dah lama tak buat muffin coklat... dpt lwn dgn nescafe panas ptg2 gini sedap juga tu...

Mamasya berkata...

Aslmkum Rohah
cantik elok jadinya muffin....ada choc chips itu laju anak2 mkn...

Melly Octaviana berkata...

Enak nya muffin coklat yah.. anak anak pasti suka..

Bbwana adienia berkata...

salam..

wah, tayang mufin coklat..memang tak jemu makan mufin coklat ni..suka sangat.

Chah berkata...

Montok abis..dedulu buat mapin pakai mapin mix...sekarang...no no! Errr bak 4 ketoi!

zila norazila berkata...

Rohah mmg montok..akk jrg buat..klu teringin beli..ank kurg suka..meh kasi akk rasa seketuii

Sury Abil berkata...

Ada dlm list menunggu...huwaaaaa...x tahan tgok ni kak..montok2 sgt tu..:-)

Qasey Honey berkata...

lama sgt dh QH xbuat mupin..sedapnya lahaiii..lg2 mupin coklat ni..

TEH ZURAIDA berkata...

saya dh cuba muffin choklat..cantik dan sedap...rasanya..tq..anakanak sy suka..

nita berkata...

Klu xpkai gula perang bley ke?means gnti gula lain ke..anyone knows

Masha Scha berkata...

Slm ..blh dpt brpa bji muffin ni?

Rohah berkata...

maaf nita terlewat reply sbb x perasan ada komen di sini.Boleh je klu x guna gula perang,tp pndapatperibadi sy,ianya lebih enak jika guna gula perang.

Rohah berkata...

Masha,tak ingat kuantiti,sbb dalam belasan macm tu,bergantung juga ngan saiz cup yg digunakn

nabila zainuddin berkata...

askum nak tanya resepi ni boleh dpt berapa biji muffin?

Tanpa Nama berkata...

bpe suhu oven eh tok muffin ni??satu adunan tu ley dpt bpe byk??

suterakasihyann.com berkata...

Salam kak..kacau tu guna sudu saja or pukul guna mixer? thanks sis ;)

cekOdOk basi berkata...

brp suhu bakar akk ?

baila,bella berkata...

Bestnya jadi plak tu.p bawak muffin jmp bakal mak mertua hehehehheehhe

Mardiana Mazlan berkata...

Salam..buat muffin ni xpyah pkul jd kembang ke,mcm kek2 lain...

fiza berkata...

Dah byk kali cuba resepi ni..mudah dan cepat! Terima kasih ye :)

unique_craft.blogsport.com berkata...

Klau kukus pon bolehkan? Sy xde oven.. Brape lm klau kukus??

Permatakasih berkata...

Kalau kukus pun boleh kan?

balqis zainol berkata...

salam...suhu oven untuk bakar brape ye kak?

balqis zainol berkata...

salam...suhu oven untuk bakar brape ye kak?

mawarberduri berkata...

180-200 Celsius
18-20 minit.

mawarberduri berkata...

180-200 Celsius
18-20 minit.