Jumaat, 17 Oktober 2014

BISKUT SEMPERIT MAK DATIN - Versi Rangup

Assalamualaikum..
Alhamdulillah....misi pencarian menemui jawapan..Kalau nak tahu, resepi semperit inilah yang saya cari kebelakangan ni.Semperit yang rangup a.k.a. gurih bila dikunyah.Gigih saya menggogle tau...hehhee..
Sebelum2 ni saban tahun saya melanggan biskut semperit versi rangup dari seorang teman sejawat [satu ketika dulu] yang diusahakan oleh ibu saudaranya.Rasanya lingkungan 6-7 tahun juga saya melanggan biskut tu.Sebab utamanya ialah biskut tu tersangat sedap dan rangup.Kiranya dah jadi biskut utama kami sekeluarga bila menjelang syawal..
Jadinya tahun ni saya tak mengorder biskut semperit tu lagi sebab dah jumpa resepi yang serupa hundred percent hasilnya.Cukup berpuas hati dengan kejadian biskut ni.Namanya pun glamer tu, Biskut Semperit Mak Datin..hihiii
BISKUT SEMPERIT MAK DATIN
Sumber; Amy

Bahan-bahan
1 cawan gula halus [kurangkan sedikit jika mahu kurang manis]
1 cawan tepung custard
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung @ tepung kanji
1 cawan mentega yang dipanaskan
Telur, 1 atau 2 biji sahaja
Manik warna untuk hiasan

Cara
1.Semua dicampur, gaul sampai sebati, canai, terap ikut acuan.
2.Hias dengan manik gula atau ikut citarasa
3.Bakar hingga kekuningan, 15 hingga 20 minit, 180 darjah C.

-Biskut ini versi semperit rangup dan enak, mudah diadun.Jika ingin mendapat hasil yang banyak, gandakan sahaja resepi tersebut.


13 ulasan :

Amie berkata...

Biskut ni kira evergreen sifatnya ye Rohah... dari dulu dah ada, tapi aku orak penah gawe, mbiyen cilik ngerewangi mak bakar... kok penak temen bahanney yo... angger penak arek tak jajal...

dZana berkata...

Assalamualaikum rohah.. teringun jugak bila ada word gurih tu.. hihihi.. amie .. yok gawe ..

Mamasya berkata...

Aslmkum Rohah
lama tak singgah ke sini...biskut semperit...dah berapa kali raya tak buat. berkenan dg muffin kat bawah tu.....temban2 molek...

Bicara Kak Noor berkata...

nama nya glamour dah tu mesti sedappp ni rohah kan

kayumaniskorner563 berkata...

hihihi rohah memang nampak mcm mak datin, ada mutiara lg.....nak try gak

Ayu berkata...

Assalam rohah,
Wah biskut semperit...tak pernah buat lagi..
Selalu beli aje...dah tak payah order lagi lah kalau resepi dah jumpa sama tukan ...;)

fazianbatrisyia berkata...

ni kalau anak sy dpt mau dihadapnya ni. mak datin tu yg tak tahan

FASHEHAH MAT NOH berkata...

boleh cuba ni..memang dah lama cr resipi biskut semperit rangup..

FASHEHAH MAT NOH berkata...

boleh cuba ni..memang dah lama cr resipi biskut semperit rangup..

ninest123 berkata...

oakley sunglasses, air max, sac longchamp, tiffany and co, polo ralph lauren outlet, nike free, chanel handbags, longchamp, replica watches, longchamp outlet, louis vuitton outlet, ralph lauren pas cher, nike free, nike air max, replica watches, gucci outlet, kate spade outlet, tory burch outlet, nike roshe run, polo ralph lauren outlet, louboutin outlet, louis vuitton, ray ban sunglasses, prada outlet, ray ban sunglasses, uggs on sale, tiffany jewelry, louis vuitton, christian louboutin outlet, ugg boots, air jordan pas cher, nike outlet, longchamp pas cher, michael kors, burberry, louboutin shoes, louboutin pas cher, louboutin, oakley sunglasses, jordan shoes, louis vuitton outlet, ray ban sunglasses, longchamp outlet, louis vuitton, ugg boots, oakley sunglasses, prada handbags, nike air max, cheap oakley sunglasses, oakley sunglasses

ninest123 berkata...

true religion jeans, converse pas cher, nike air max, nike roshe, coach purses, north face, nike air max, abercrombie and fitch, coach outlet, ralph lauren uk, tn pas cher, michael kors outlet, michael kors, ugg boots, timberland, vanessa bruno, nike blazer, nike free run uk, replica handbags, nike air max, ugg boots, michael kors outlet, hermes, new balance pas cher, ray ban uk, coach outlet, oakley pas cher, sac guess, air force, burberry outlet online, michael kors, true religion jeans, ray ban pas cher, michael kors outlet, michael kors, michael kors, burberry, lululemon, michael kors outlet, hollister pas cher, north face, true religion outlet, mulberry, michael kors outlet, hollister, lacoste pas cher, vans pas cher, hogan, kate spade handbags, true religion jeans

ninest123 berkata...

baseball bats, nike roshe, vans, oakley, soccer jerseys, ray ban, mcm handbags, converse outlet, lululemon, wedding dresses, mont blanc, timberland boots, instyler, longchamp, chi flat iron, insanity workout, hollister, beats by dre, nike air max, valentino shoes, babyliss, ralph lauren, abercrombie and fitch, ghd, soccer shoes, nike trainers, birkin bag, herve leger, north face outlet, gucci, celine handbags, converse, north face outlet, hollister, iphone cases, p90x workout, asics running shoes, mac cosmetics, giuseppe zanotti, hollister, reebok shoes, ferragamo shoes, nike huarache, nike air max, new balance, louboutin, nfl jerseys, bottega veneta, vans shoes, jimmy choo shoes

ninest123 berkata...

hollister, canada goose, moncler outlet, swarovski crystal, canada goose, doudoune canada goose, lancel, swarovski, canada goose, canada goose uk, thomas sabo, sac louis vuitton pas cher, wedding dresses, moncler, moncler, toms shoes, montre pas cher, karen millen, links of london, ugg boots uk, moncler, moncler, barbour, ugg,ugg australia,ugg italia, canada goose outlet, pandora jewelry, pandora charms, pandora jewelry, supra shoes, louis vuitton, louis vuitton, moncler, coach outlet, marc jacobs, ugg,uggs,uggs canada, ugg pas cher, canada goose outlet, louis vuitton, moncler, juicy couture outlet, bottes ugg, barbour jackets, canada goose, pandora charms, louis vuitton, moncler, replica watches, juicy couture outlet