Selasa, 10 Julai 2012

CHICKEN CHOP & SOS BLACK PEPPER


Assalamualaikum...
Sambungan dari N3 Kentang Putar & Coleslow semalam, hari ni barulah berkesempatan nak N3kan resepi Chicken Chop & Sos Black Peppernya sekali.Untuk sosnya tu saya hasilkan dari pengamatan pelbagai sumber sama ada google n majalah.Makanya itulah yang terhasil.Itupun ikut bahan2 yang sedia ada kat dapur.Memang tak mengecewakan..

CHICKEN CHOP & SOS BLACK PEPPER
resepi:rohah

CHICKEN CHOP
Bahan:
3 bahagian peha/ dada ayam (650gm+-/potongan besar) | buang tulang
3 ulas bawang putih | kisar halus
6 inci halia | kisar halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar saus manis ABC
1 sudu kecil serbul lada sulah/lada putih
Garam

Salutan:
1 biji telur | kacau
2 sudu besar tepung gandum
100gm bread crumbs

Cara:
1.Bersihkan ayam dan gaulkan ayam bersama bahan kisar, sos tiram, saus manis, serbuk lada sulah dan garam.Masukkan dalam tupperware dan perapkan selama 3 jam dalam peti ais.
2.Setelah cukup masa memerap, gaulkan pula dengan tepung gandum.
3.Pecahkan telur dalam mangkuk dan kacau.
4.Ambil ayam dan celupkan dalam telur kemudian salut dengan bread crumbs.Buat satu persatu.
5.Goreng dengan api sederhana besar agar ayam masak sekata.
SOS BLACK PEPPER

Bahan:
1/2 botol sos lada hitam (170gm+_)
1/2 cawan susu cair
1 cawan air
1 sudu kecil sos tiram
2 sudu kecil saus manis ABC
1 sudu besar planta
1 sudu besar tepung jagung* / bancuh dengan sedikit air
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam*
Sedikit garam* (jika perlu)

Cara:
1.Satukan kesemua bahan kecuali bahan bertanda (*) dalam periuk.Kacau rata menggunakan whisk.Kemudian didihkan atas api sederhana hingga meruap dan sesekali dikacau.
2.Masukkan bancuhan tepung jagung dan didihkan sepenuhnya.kacau rata supaya tidak bergentel.Taburkan serbuk lada hitam.Perasakan dengan garam jika perlu.
3.Matikan api.

30 ulasan :

Asyifa Mustaffa berkata...

As salam kak...
amboi...western nie....menu kegemaran anak2 sy nie....nnti bole cuba..

klau menepati citarasa mereka...x yah dah g mkan kat kedai...jimat ye x...:)

Tina Othman berkata...

laparnya tgk menu ni, ayam ada kat rumah tapi nak kena perap 3jam, tak sempat kot nak buat harini, copy resepi ye, nanti boleh buat =)

ady berkata...

AS-SALAM KAK
sedapnye,chicken chop ni,aDY SEKELUARGA gemarkannya...YUMMY!!!

Sariyusa berkata...

Rohah, ini buat akak menangis, lama nian tak makan wester2 nih..

Mamasya berkata...

Salam Roha. waduh sedapnya...cukup setnya itu.anak akk yg sulong cukup suka western food gini...

zila norazila berkata...

sedapnya..akk x pernah buat sendiri lg nie..hahhaa tggu angin rajin dtg:)

Zaliedana berkata...

Assalam kak,waduhhhhh nmpk sdp sgt2 kak,ayam nmpak rangup jer disalut bread crumb tuh,fuhhh mmg terangkat air tangan akak.

Bicara Kak Noor berkata...

sedapnya tengok yang ala western ni anak2 mmg suka snagat ni nnt dah berkumpul reramai boleh akak try jugak copy resepi ya Rohah

Melly Octaviana berkata...

Kelihatan sekali enak nya,lain kali mau coba juga'thanks for sharing yah Rohah cayang.slurrrp

Norzie hany berkata...

Sedapnya....mmg fav anak sis ni.

Norsalmi berkata...

Sebelum ni dah buat tapi resipinya lain sikit. Nanti boleh cuba yg ni pulak..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Yes yes yes..my fav CC! Ooooh am drooling dear :)

Amie berkata...

Wala..walalaaa... ni yang buat mataku terpejam, tercelik sampai terjuling...adeeehhhh

Qasey Honey berkata...

aduhhhh sedapnye tgk...kecur dibuatnye...mcm makan dikedai aje...tringin jugak la nk buat nti..

rahel berkata...

Adededeeee...bikin ngences aje Kak Rohah ni...meleleh sos lada itam itew...

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

As'kum Rohah.. ngencess dah ni camno??? ehehehe sedappzzzzzzzzzzzzz

anymz berkata...

sedapnyaaaaaaaaaaaa..^_^
seyes terliurrrrr

Zaihashim berkata...

emmm... sedapnya tengok chicken chop pagi2 ni... lapar la pulak...

~~zana@pb~~ berkata...

Assalam....lama akk tak buat chicken chop, sos tu mesti pedas kan......tp tu la yg menariknya.

Nuwairani Ismail berkata...

hadoi....ciken chopnya...meleleh2 kuah..kite suke makan kuah banyak2.

quinnie berkata...

fullamak rohah...favorite i ni..ni kalau org lalu kiri kanan pun tak pandang...hahahhaha

Tanpa Nama berkata...

assalam bole saya amik resepi ni nampak sedap..tq..:)

haslieyza gazaliey berkata...

Sedap2.. menu lunch ari ni.. yeeeyyyy

chezul berkata...

Resepi simple cmni la yg sy cari2...hasilnye mmg terbaekkkk

seandainya itu takdir berkata...

Assalamualaikum.. Thanks for your's recipe..suka sgt² sdap la..da lama cari tp baru jmpa hehe

Rina Pretty Healthy berkata...

simple dan sedap..

senang untuk kami superomma masak.

singgah jap www.rinaprettyhealthy.com ye

fazliana berkata...

sdpnya...nk cuba buatla..tq sharing=)

Suhailey berkata...

Sedap betul nampak sos dia. Teringin pulak rasa

Nor Marshaliza Shaidan berkata...

Tempted nya tgk...
Wajib buat ni
Tq sharing....hugss

http://marsha-marshashahirnnia.blogspot.com

Tanpa Nama berkata...

Biasa aja kali,,