Ahad, 22 Julai 2012

KUIH SIPUT


Assalamualaikum...

Alhamdulillah kita masih dipertemukan  di hari kedua Ramadhan...Apa menu berbuka hari ni??? Mesti semua sibuk di dapur menyediakan juadah yang enak2 kan..Mudah-mudahan berkat ibadah puasa yang kita lalui insyaAllah.

Hari ni saje saya tayang kuih siput ni, sebab masih lemau rasanya nak mengupdate menu2 lain yang tertangguh & berderet dalam folder tu.Kuih siput ni kalau nak tahu, saya buat dah lama, puasa tahun lepas..adehh mak aii...lama beno tuuu..hehe...tak salah kan!Selama ni posted kat fb je..

Resepi Kuih Siput ni rapuh strukturnya.Jadi kalau sesapa yang tak suka rapuh, bolehlah kurangkan marjerinnya.
Rempah ratusnya pun meriah, (sebab saya suka).Jadi kalau sesapa yang tak suka rerempah yang over sikit, kurangkan je lah penggunaannya.Selamat mencuba kepada yang berkenan..


Kuih Siput /versi rapuh
Sumber: Olahan dari 2 majalah.
Sumber: Rohah

Bahan-bahan:
600gm tepung gandum
220gm marjerin | dicairkan *klu nk lg rangup guna sukatan 240gm marjerin
6++tangkai daun kari | untuk di campur dalam minyak semasa menggoreng
2 tangkai daun kari | Kisar
2 sudu besar serbuk kari
15gm jintan halus | Kisar
15gm jintan kasar | Kisar
15gm udang kering | Goreng dan Kisar
2 ulas bawang putih | Dihiris halus dan digoreng serta dikisar
1 biji telur
Air (Sediakan 150ml+-)
Garam secukupnya (tp kebiasaannya saya guna dlm lebih kurang 1++ sudu kecil garam)
Cara:
1-Marjerin dicairkan dan sejukkan sebentar (suam2).Ketepikan.

2-Gaul tepung bersama serbuk kari dan marjerin yang telah dicairkan tadi.Ketepikan.
3-i-Kisar jintan kasar,jintan halus dan daun kari.
   ii-Kisar udang yg digoreng bersama bawang putih.
4-Dalam satu bekas, campurkan bahan i & ii dan gaul rata bersama garam (adjust garam ni; jgn terlajak masin pula).
5-Kemudian masukkan bahan-bahan kisar tadi ke dalam adunan tepung yg telah disebatikan dgn minyak Gaul rata.
6-Masukkan telur ke dalam adunan dan sebatikan. (sambil tu, cuitlah sikit tepung utk test sekali lg sama ada dah cukup masin ke belum).
7-Masukkan air sedikit demi sedikit..dan uli sampai betul-betul sebati.Jangan tuang air terus..klu dah tak melekat tandanya o.kle tu..
8-Gentel siput smpi habis.
9-Goreng siput step by step dan semasa menggoreng, lurutkan daun kari secukupnya..SIAP



9 ulasan :

Amie berkata...

Assalamualaikum bik... owalah walahhh... aku kelingan masa cilik mbiyen, selalu ngerewangi emakku gentel kuih ni di bawah sinaran lampu gaslin.... kuih nostalgia!

Rohah berkata...

Salam kak Norzie Hany, sy C&P akak punya copy yg akak reply kat page yg sebelum ni.saya delete page tu sbb banyak sangat silap teknikalnya.Saya tepek kat sini pulak ye,maaf ye..

Salam Ramadhan Rohah. Fav sis ni tapi malas nak gentel.
Oleh Norzie hany

Asyifa Mustaffa berkata...

Salam kak,
cantiknya siput tu...comel belaka.....:)

Nuwairani Ismail berkata...

aloh2...kiut miut kuih siputnya...kite ni tak berapa rajin nak mengadap, menggentel kuih siput. tapi kalo makan, laju aje habis.

quinnie berkata...

kekeke...kuih siput thn lepas rupanya..ingatkan dah buat stok utk raya thn ni..kekekek

selamat menyambut ramadhan almubarak buat rohah sekeluarga..:)

norzila berkata...

Ya Allah kak dapnya...suami saya suka ni....byk dpt ye...t saya nak try la wat thn ni....pinjam resepi ok..

tun_telani berkata...

wahh! hebat!! tun kalau kuih muih tradisional ni x bape reti nk buatnyer. kalau wat kuih raya cepat je habis ni.. masing2 angkut balang duk depan tibi. hihi

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Rohah.

Selamat meneruskan ibadat puasa ya Rohah.
Hehehe..Naz ingatkan dah start buat juadah kuih raya tadi.. Rupaya yg tahun lepasnyer..hehehe.. Oklah tu..Kongsikan dgn kawan2 tak kiralah bila dibuatkan..

Naz pun ada beberapa entry yg tertunda di dalam folder.. Cam lemau sikit nak mengupdate blog kebelakangan ni...

wak best berkata...

As salam...memang enak banget kuih siput eki...tapi leh gaweh angel jugak...tapi kuwi bien...sa eki wis ono mesin sing gentel....kepenak banget jd ek...
nak tau mesin buat kuih siput automatik boleh call saya 0192932190....