Khamis, 24 Mei 2012

KEK KEJU KUKUS




Pantasnya masa berlalu....macam tu lah putaran waktu menyapa kita saban hari.Moga hari yang bakal dilalui membawa seribu makna buat kita, insyaAllah...


Ada senang..???
Sebab tu lah saya bikin kek ni untuk kedua kalinya.Pernah buat DULU, tapi buat separuh adunan je.Enak, lembut, gebuss...Kali ni  teringin buat dan makan lagi, dan inilah hasilnya.Untuk resepi asal boleh juga lihat di SINI.Empunya resepi ini ialah Chef Norzailina Nordin.Tq Chef...


KEK KEJU KUKUS
Resepi:Chef Norzailina Nordin

Bahan-bahan:( Loyang/Tin 22 cm )
6 biji putih telur
200 gm gula kastor
500 gm krim keju (suhu bilik)
250 ml krim putar
6 biji kuning telur
100gm tepung gandum
1 camca strawberi emulco
Sedikit pewarna merah
1 camca coklat emulco

Cara-cara:
1.Lengserkan tin pembakar dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak.
2.Putar krim keju hingga halus.Masukkan separuh gula dan putar hingga gebu.
3.Masukkan krim putar, kuning telur dan tepung.Pukul lagi hingga sebati.
4.Putar putih telur dengan baki gula hingga kental.Ketepikan.
5.Kaup balikkan putih telur ke dalam adunan dan kacau rata.
6.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian:
   a)Adunan asal
   b)Bubuh strawberi emulco dan pewarna merah pada satu bahagian
   c)Coklat emulco pada satu bahagian lagi.
7.Sendukkan adunan secara berselang-seli ke dalam acuan.Kukus selama 45-50 minit atau sehingga masak.Biarkan sejuk sebelum dipotong.

24 ulasan :

Mamasya berkata...

Salam Roha.dr Fb terus dtg kemari....lembut warna kek dgn cheese yg byk pastinya sedappp....

Yatie berkata...

Assalamualaikum Rohah,
waduhhhhh mewah kek kukus keju ni.kaya dngn kejunya...terliur yg amat sangat ni.warnanya pun menarik sangat..leh cuba ni...tq..

zila 4ever berkata...

salam rohah
cantiknya..lembut jew colornya..jatuh cinta tgok..he hee

inazamri berkata...

wah nampak gebu sgt.warna pun cantik lembut je sesuai

tun_telani berkata...

kak rohah, kaler dia nmpk sgt sweet. nmpk resepi lebih kurang slice cheese cake ngan cotton japanese cheesecake.. sure sgt gebu dan sedap nih!

CT Delima berkata...

As'salam Rohah

emm..lembutnya kaler kek tu, macam dah terpikat aje rasanya hehehe. bolehlah k.ct mencuba pulak nanti. tapi kena beli cheese dululah..mahal dah sekarang kan hahaha

~~zana@pb~~ berkata...

Assalam....haa..baru ok ni, td siang entah kenapa sengal intenet kot. Roha dah boleh komen blog akk lum? Bgtau kt fb nnti ye.
Rajinnya Roha mengukus, akk ngeri skit bab mengukus ni.

Qasey Honey berkata...

wah sgt cantik kek keju tu...kaler pon mnarik...nmpk pon sgt lembut n gebusss...

Bicara Kak Noor berkata...

salam Rohah,terliur nya akak tengok kek keju kukus tu macam nak sekeping je tapi banyak lah sangat keju nya sampai dua buku kalau 500 gm kan kena shopping keju dulu lah gamaknya sbb kat umah hanya ada satu je ni heheeee

Kak Noor berkata...

hAI... teruja sangat. Kalau di depan mata ni.... dah masuk mulut. Jatuh cinta dengan kombinasi yang digunakan. Lembut sangat warnyanya sehingga teserlah kegebuannya.

Ain Fajar berkata...

sedapnyer..cantik plak2..teringin la pulak...nak buatla (resepi kehidupanku)

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

Salam Rohah wahh ini sedap bangat ini dongsss warna sweet aje.. sure baunya pun wahh kecur dah ni....

Chik Mimi berkata...

cantiknya Rohah ,musti sedap ni kan

Amie berkata...

Aduhai Rohah.... pantang yang ada keju, memang tak pandai berhenti makan, sedap! Tapi lepas tu...he he heh sebu perut sebab tamak!

rahel berkata...

Rahel dah tergoda la pulak tengok kek keju kukus ni..nampak sangat halus tekstur dia..tentu enak banget kan..

quinnie berkata...

aduii sedapnya kek keju...lama tak makan..huhuhu

HomeKreation berkata...

Aslmkm. Nampak gebu... nak cuba nanti one day.

Melly Octaviana berkata...

Cabtik sekali cake nya, pasti moist yah, ngeces nih lihat nya.. nyam..nyam

kak ina kl berkata...

warna dan gambar memang menarik...nak cuba buat tapi bahan tak cukuplah pulak..

Asmah Yusof berkata...

Salam Rohah...nice n sweet kaler dia...menarik untuk di cuba versi kukus pulak :))

HALAMANKU berkata...

Salam Kak Rohah.. salam kunjung balas... maaf lambat sampai beberaper hari ni line tenet tak ok so tak lepas nak masuk dapo akak... wah sedap tu kek keju kukus.. ngan warna yang menarik.. cantiq.. akak erma follow n link yer..

Sue @ Nenie berkata...

Salam Kak..cantik betul kombinasi warna dia..

dapurCikWan berkata...

alahai..cantiknye kek keju ;)

yusma liza berkata...

alahai sedapnya.wajib cuba ni ...