Isnin, 4 Jun 2012

DORAYAKI DWI COKLAT



Assalamualaikum..
Jumpa lagi malam ni....Rindu rasanya nak nulis2 kat sini walaupun simple macam selalunya..Dah seminggu dapur Damai Qalbu tak berdangdut dan menyepi je, maklum ajelah cuti sekolah ni, macam2 program yang sesuai dengannya harus dilaksanakan..Walaupun dapur tak berdansa, ada je resepi yang setia menanti untuk diupdate..Apa kata kita kunyah2 Dorayaki yang menjadi makanan Doraemon ni ye..hik3..
Nikmatilah....
DORAYAKI DWI COKLAT
Resepi:majalah SEDAP

Bahan kulit:(anggaran 20 ketul)
4 biji telur
100gm gula pasir
2 sudu makan madu
1/2 sudu teh garam
225 gm tepung gandum
20gm serbuk koko
2 sudu teh serbuk penaik
125ml susu cair

Bahan inti:
200ml  krim pekat
200gm coklat masakan hitam | dipotong-potong

Bahan taburan:
50gm gula aising

Cara membuatnya:
1.Kulit:Pukul telur, gula pasir, madu dan garam sehingga pekat.Masukkan tepung gandum, serbuk koko dan serbukpenaik sambil diayak dan dikacau rata berselang seli dengan susu cair.
2.Panaskan kuali rata.Tuang 1 sudu makan adunan.Biarkan mengembang.Terbalikkan adunan.Biarkan sehingga masak.Angkat dan ketepikan.
3.Inti:Panaskan krim pekat.Matikan api.Masukkan potongan coklat masakan hitam.kacau sehingga larut.Sejukkan dalam peti sejuk.Pukul sehingga lembut.Masukkan dalam karung plastik tiga segi.Simpan dalam peti sejuk.
4.Ambil sekeping kulit.Semburkan bahan inti dengan spuit besar.Lapiskan dengan kulit lainnya.
5.Hidangkan setelah ditabur gula aising.


13 ulasan :

Bicara Kak Noor berkata...

salam Rohah, akak paling awal rasanya ni dah nak tidur tapi tengok dorayaki ni ambik sekeping utk mamam sebelum tidur takut termimpi pulak nnti heee welcome home hahahaha

~~zana@pb~~ berkata...

Selamat mlm Rohah, komen Rohah ada kt blog akk, dah ok kot.....
Sedap nmpk pancake aka dorayaki tu...

Evelyn Gemina berkata...

Salam kak Rohah, wah memang menarik sekali dorayaki tu, belum pernah try buat g, nampak sedap la : )

Nina Mirza berkata...

As'salam Kak Rohah ....

Wah .... Dorayaki on school holiday~~ mesti anak-anak happy!
Nina masuk list resepi nie yea .... nanti nak cuba !!
TQ kak

Shahriah Abdullah Novelis berkata...

As'Kum Rohah ku cayang waduhhh ini best ni.. cuti sekolah bab cekelat2 bagai ni memang lakukan kan.. nak semua boleh? heehh melampau gitu..:)

Norzie hany berkata...

Assalam Rohah.
Sedapnya....boleh cuba ni.terima kasih berkongsi resepi.

zila norazila berkata...

salam rohah
he hehe wahh dh lama x berdgdut yer..akk x pernah cuba buat lg..nnt2 nk try jgk..mesti sedap nie:)

tun_telani berkata...

waduh2... nmpk sedap bangat nih.. kalau doremon nmpk nih mmg xsempat org lain nk makan nih. hihi..

Zana~Sweet Rose berkata...

salam ziarah & salam perkenalan... tengok macam sedap aje dorayaki coklat tu..tq share resepinya...ya!

rahel berkata...

Sedapnya dorayaki tu Kak Rohah..lama jugak Rahel tak buat dorayaki...nak tunggu doraemon datang la..hehe..

Qasey Honey berkata...

asslm Rohah...sedapnye...mnarik tgk dorayaki tu...nk 2 bleh x...hihi

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ berkata...

Fuh kecur air liur tengok dorayaki ni!!! Nak jugakkkk :)

Mamasya berkata...

Salam Rohah.akak belum pernah buat dorayaki...tengok cara2nya mcm buat pancake...mudah juga...boleh masuk senarai akan dicuba.