Sabtu, 30 Jun 2012

SOTONG UNGKEP


Salam manis semua, moga ceria-ceria bersama keluarga tersayang..
"Ramuannya mudah dan kelihatan ringkas", inilah dia masakan ungkep yang sinonim dengan masyarakat jawa.Cuma jika ada perbezaan di antara jawa berlainan  tempat pun, tidaklah begitu ketara.
Untuk resepi Ungkep Sotong  ni, saya dapatkannya dari sebuah majalah.Resepi asalnya adalah Ayam Ungkep.Resepi ni lebih kurang  sama dengan resepi yang saya selalu buat ni, cuma saya tak bubuh biji ketumbar dan jintan halus.

SOTONG UNGKEP
Sumber rujukan:Ayam Ungkep (Majalah Rasa)

Bahan-bahan:
12 ekor sotong | dibersihkan 
4 batang serai | ketuk
Sedikit serbuk kunyit (item ni saje saya tambah)
Air asam jawa secukupnya
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis

Bahan tumbuk:
2  labu bawang besar
5cm kunyit hidup
5cm halia
2 sudu makan ketumbar* (pastikan ditumbuk lumat)
2 sudu makan jintan halus*

Cara memasak:
1.Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk kunyit serta serai sehingga naik bau.
2.Kemudian masukkan air sedikit demi sedikit sambil bahan tumisan digaul rata agar tidak terlalu garing.Biarkan mendidih seketika.
3.Seterusmya masukkan sotong dan air secukupnya.Didihkan sehingga sotong empuk. (saya didihkan sebentar sahaja -tidak lebih dari 5 minit agar sotong tidak liat.)
4.Akhir sekali, masukkan air asam jawa, garam dan gula secukupnya.Kacau rata dan sedia untuk dihidangkan. 


note:resepi asal ialah 4 ketul ayam dan ukuran bahan perencahnya adalah separuh adunan dari yang saya gunakan untuk masakan sotong ni.

10 ulasan :

Tina Othman berkata...

terliur tgk sotong tu

Amie berkata...

akeh sotongey... njaluk siji yo mbakyu...

Sari Yusa Ibrahim berkata...

suka sotong.. masak ungkep ni tak pernah pulak, nampak ada kelainan ni.. mesti sedapkannn

rahel berkata...

Salam Kak Rohah...kite memang peminat sotong...dan kalau yg nama sotong macam2 boleh kita buatkan..sedap la..

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Rohah..

Rohahhhhhh... Nak sotong tuuuuu!!!! Terliur tgkk.. sedapnyaaaa.... Simpan resepi dulu..Nanti bila2 ada sotong dlm stok boleh try.. Kreatif! Tukar ayam dgn sotong eh...

Mamasya berkata...

Slmt berhujung minggu Rohah. pernah masak ayam ungkep...sotong ungkep belum pernah buat....nampak sedap.kena tunggu stok sotong dulu....dah 1 bulan lebih tak da stok sotong kat sini..yg ada sotong besar frozen ...

Sally berkata...

sedap ni ... nanti boleh cuba lak! silalah join blog saya, terima kasih. dairisally.blogspot.com

Ain Fajar berkata...

oooo bila tengok resepi mcm biasa buat, tp ain pnggil sotong masak kunyit..memang sedap..

Norzie hany berkata...

Sedapnya....terliur sudah.

Qasey Honey berkata...

dari hari tu lg dah tertarik dgn resepi ni...tp xsmpt nk singgah...nmpk sedap n myelerakan...xpenah lg tgk sotong diungkepkan...mnarik