Ahad, 13 Mei 2012

PUFF TUNA MAYO



Salam..
Sedap layan Puff Tuna Mayo ni waktu sarapan pagi.Saya buat inti yang simple dan cepat untuk dihidangkan.



PUFF TUNA MAYO
resepi:rohaisha

Bahan-bahan:
10 keping pastri puff | potong 2 (setiap slices)
1 tin kecil tuna (185gm)
1 tangkai cili merah
5 sudu besar mayonis
1/2 biji limau nipis | ambil jusnya
Sedikit garam
Sedikit daun ketumbar | cincang
Serbuk lada sulah secukupnya

Bahan lain:
1 biji kuning telur | sapu
Serbuk coregano secukupnya | tabur


Cara:
1.Hancurkan tuna menggunakan garfu.Gaulkan semua  bahan kecuali telur dan serbuk oregano hingga sebati.
2.Potong setiap slices kulit puff kepada 2 bahagian.Satu bahagian dibuat corak ke atasnya dengan menggunakan pisau (corak ikut suka).Satu bahagian kulit lagi dibubuhkan inti tuna.Kemudian ambil kulit yang dicorakkan tadi dan tutupkan ke atas kulit yang berisi inti.Kemaskan dan kemudian klim / tekan menggunakan garpu disekeliling kulit puff tadi.
3.Sapukan kuning telur ke atas permukaan puff dan tabur dengan serbuk oregano secukupnya.
4.Panaskan oven dengan suhu 200 darjah celcius dan bakar selama 20 minit.Adjust suhu sekiranya puff nampak terlalu gelap permukannya, agar tidah hangit.




                                                      

7 ulasan :

Unknown berkata...

Pagi2 dah terjah dapur Rohah, sedapnya.....akk suka puff mcm ni tp kt KK ni belum jumpa lg yg kulit tu.

ibundo berkata...

salam rohah. hmmmmm... yummy yummy.. lapar perut bundo ni.

rahel berkata...

Wallaaa..cedapnya puff tuna mayo...gue suka ni..

tun_telani berkata...

tiap2 kali tgk org guna puff pastry mesti frust sbb xde kat sini.. huhu

Rohah berkata...

ala,sian pulak ngan kak Zana & Tun, klu cam tu kena buat pastri homemadelah nampaknye..

hazila berkata...

Senangkan guna ready made puff pastry ni.

zila norazila berkata...

wahh fav akk jgk nie..senang jer kan guna puff pastry yg dh siap tue....tp mmg sedapp:)