Rabu, 30 Januari 2019

TEPUNG BOKO LABU


السلام عليكم
Tengok post viral Boko Ubi Kak Long jadi teruja nak rasa.
Tapi kat dapur cuma ada labu..sayang pulak nak dipandang sebelah mata je😀
Zasss..jadi jugak petang semalam😉


Boko Labu lepak kat dapur Kak Long petang semalam.Lebihan labu beli masa cuti sekolah hari tu. Fokus utama beli untuk di masak lemak labu kegemaran anak bujang .

Sebab beli yang beso, ada plan juga nak buat koci ..ecehhcehh.Tapi dah sebulan anak2 dah balik asrama, tak terusik2 baki labu tu😆.Bayang koci memang tak nampak.

Ambik suku labu, Kak Long buat Tepung Boko Labu.Nampak Boko Ubi macam best je..tapi KaK Long tak tanam ubi lagi.Lama pulak nak menunggu ubi berbuah.Kita skodeng labu ni dulu la😄.

Kak Long suka resepi ni, secara peribadi menepati citarasa tekak hakakk😀.
Sesungguhnya kak Long peminat labu.
Bukan labu labi😆


Resepi:Uwan Nolly Ipin

BAHAN:
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 cawan labu yang telah direbus dan dilenyek
1/2 cawan air gula (nak manis boleh tambah gula)
2 cawan air
1 sk  kapur

CARA:
Masukkan kedua² tepung dalam bekas.
Masukkan labu, air gula dan air kapur.
Masukkan air sedikit2.
(bancuhan tidak terlalu cair dan tidak terlalu pekat)
Masukkan dalam bekas dan kukus dalam 30 ini.
Dah masak, keluarkan dari kukusan dan sejukkan.


KEPALA SANTAN (KUAH SANTAN)
Resepi:Majalah Rasa

BAHAN:
1 cawan santan pekat (1 kotak santan)
1 cawan air
3 sudu besar tepung beras
1 sudu kecil gula (saya tak letak)
1/2 sudu kecil garam

CARA:
Satukan semua bahan dalam periuk.
Kacau hingga semua bahan aebati dan larut.
Buka api perlahan dan masak hingga pekat.
Angkat dan nikmati bersama labu tadi

2 ulasan :

Clipping Path berkata...

Amazing post with lots of informative and useful and amazing content. Well written and done!! Thanks for sharing keep posting.

ASTraveller berkata...

Salam singgah dan follow :)