Khamis, 23 November 2017

Apam Pisang



Assalamualaikum

Hai hai teman2 setia Damai Qalbu..kak doakan semuanya dalam kesihatan yang baik dan mood yang ceria selalu..Kala moody, makan makan dan terus makan.Dhumokss la kalau cenggitu..
Haipp..hehee

Kali ni kak nak bg korang terliur dengan apam pisang ni...terliurr kee? haahaa..apapun terima kasih kepada sudi yang singgah sini.Terliur ke tidak, terserah yang sudi tatap pic2 apam ni ye.

Tapi nak kabo terus terang, tak nak simpan dalam hati.Nanti BERNANAH bahaya๐Ÿ˜.kikii.
Apam yang kak buat ni memang lembut sesangat extra gebus.Kena cuba kalau nak tahu juga..Kalau tak, manakan dapat buat laporan lembut ke idak, gebus ke idak.

So cepat2 beli pisang ye.Resepi leh roger kat bawah tu.Kak guna blender je.Lajuss je  dan terus leh kukus dan boleh terus makan.Panas2 memang sedap tak ingat..
Apam Pisang

Bahan:
10 sisir pisang (saya guna pisang abu saiz kecil)
1 cawan gula pasir
1 cawan minyak masak
3 biji telur
1/2 sk garam
2 cawan tepung gandum*
1 sk baking powder double action*
1 sk soda bikarbonat* (*ayak bersama)

Cara:
Panas dan didihkan air dalam kukusan.

Pisang, telur, gula, minyak dan garam dikisar menggunakan blender.

Tepung gandum, soda bikarbonat dan baking powder ayak bersama.

Satukan bahan kisar dan bahan kering yang telah di ayak.Gaul sebati.

Panaskan acuan sebentar.Sapu dengan minyak masak.

Masukkan 1/2 adunan ke dalam acuan.Kukus selama 15 minit.Angkat.
Ulang sehingga habis.




Rabu, 15 November 2017

DONUT (tanpa perap lama)



Assalamualaikum


Teruja betul bila baca tajuk ni kan.Yerla..sebolehnya sebagai kaum ibu kalau boleh semua nak jimatkan masa sekalipun dalam hal masak-memasak.Semua nak dibereskan dengan cepat, kan..

Dek tercalit rasa nak cuba, kak terus cuba resepi yang ada.Alhamdulillah menjadi.Makannya pula masa tengah suam2 selepas digoreng, sedapnye yakmat.Mengalahkan anak2 makan juga sesekali..heheee.




Donut ni punyalah lama kak buat.Baru sekarang nak interframe.hahaaa.Ni tgh semangat nak berblogging semula, on je la.Nanti kalau dah M datang, bersawang lagi tebal blog kesayangan ni.huhuu.

DONUT Tanpa Perap
Resepi:Mashitah Karim

Bahan
15gm tepung gandum
1 peket yis/mauripan
1 1/2 cawan air suam
4 sb gula pasir
4sb marjerin/ shortening/ planta
2 sk bread improver

Cara
Rendam yis dengan air suam dan gula.Biarkan berbuih 5-10 minit.

Campur bahan-bahan lain dalam bekas besar.Gaul sebati.Masukkan air yis tadi.Uli hingga jadi doh 5-10 minit.

Bentukkan donut.Panaskan minyak dan goreng.Kalau nak perap pun boleh dalam masa lebih kurang 5 minit.

p/s;pemilik asal resepi tidak perap doh donut ni, tapi kak perap juga sekejap seperti yg disarankan diakhir penerangan.

APAM PISANG TANPA TELUR




Assalamualaikum semua..

Chakkk cilubb bhaa..kak R menjelma lagi kat sini..heheee.Pic apam pisang ni dah lama kak update dalam ni sebenarnya.Tapi aisshhh, berat betul jari jemari nak menaip barisan perkataan.ni la kisahnya bila tangguh-tangguh, lama2 kuar M nya.

Apam pisang ni selamat ku try dan ku jamah.Suka cuba mana2 resepi yang belum pernah di cuba.Kali ni try resepi apam pisang tak guna telur dari Kak Amie, cikgu yang rajin masak2 kat dapur..kan kan Kak Amie.Terima kasih untuk resepi yang telah disumbangkan.Moga jadi amal jariyah mu.


APAM PISANG TANPA TELUR

Bahan:
1 cawan pisang lemak manis, lecek halus
(saya guna pisang tanduk)
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung
3/4 cawan gula kastor
1 sudu teh baking powder
1/2 sudu teh soda bikarbonat
Secubit garam
2 biji pisang lemak manis, potong nipis utk hiasan



Cara:
Ayak tepung bersama baking powder dan soda bikarbonat 
.
Adun bahan tadi bersama pisang lecek, gula kastordan secubit garam.

Masukkan minyak jagung dan gaul rata.

Tuang adunan ke dalam bekas atau acuan pilihan.Bubuh setengan acuan.

Jika suka bubuh hirisan pisang sebagai hiasan.

Kukus selama 15 minit.Jika anda gunakan loyang kenalah kukus lebih lama sikit iaitu lebih kurang 1/2 jam.