Thursday, 24 January 2013

AYAM MASAK KICAP


Assalamualaikum..
Agaknya, kenapa ramai orang suka masak kicap ye???.Pastinya setiap individu ada jawapan masing2kan..Bagi saya masak kicap ni memang ada keenakan tersendiri ..Tak kiralah sama ada olahan dari ayam, ikan mahupun daging.Kalau dah sebut masak kicap, memang semua tunduk mengalah menjamahnya.Cukup2 berselera bila  di atas meja terhidang dengan resepi masak kicap macam ni..
Kiranya menu masak kicap ni memang dah jadi menu wajip bulanan.Cuma mungkin cara penyediaannya ada sedikit perbezaan, tapi tidak terlalu ketara kerana kebiasaannya lebih kurang sama je.So, untuk menu mudah ni, bolehlah dilihat resepinya di bawah bagi sesiapa yang baru berjinak2 nak menyediakan menu yang simple macam ni.
AYAM MASAk KICAP
Oleh:rohaisha

Bahan-bahan:
1/2 kilo ayam
1 labu bawang besar | kisar
3 ulas bawang putih | kisar
1 tangkai cili merah | kisar
1 labu bawang besar | hiris bulat
1 tangkai cili merah | hiris
5 cm halia | ketuk
1 sudu kecil kicap soya pekat
Kicap manis secukupnya
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
1/2 cawan air
Lada putih kisar secukupnya
Garam

Cara:
1.Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar beserta hirisan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang dan halia hingga naik aroma.
2.Masukkan ayam,  kacau rata.
3.Masukkan kicap pekat, kicap manis dan gaul rata.
4.Bubuh air, tutup kuali menggunakan tudung periuk dan renehkan sehingga ayam empuk.Sesekali dikacau alih.
5.Setelah masak perisakan dengan serbuk lada putih dan garam.Taburkan juga hirisan cili merah.Kacau rata.
6.Matikan api.

20 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Menu sy nie kak bila idea memasak kering kontang.....hehe....nu

Marsita yahya said...

enaknyer...

zila norazila said...

Akk pun ada alasn sndiri knapa suka masak kicap..tp yg pasti menu nie x pernh lapuk..akk suka..

Amie said...

Nyemur yo mbakyu... memang masak kicap ni sedap, semua rasa ada...sampai menkilat jari kalau berlauk masak kicap tau!

zana fahmi said...

Huhu...ayam masak kicap mmg takkan tolak kt mana2 rumah pun..

Joracekik said...

enake..koyo mak kito masak la lauhe~waduh..

Lesung Batu said...

nyum2..peberet semua org..mmg sedap menu simple ni.. :)

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

kalau kat rumah akak masak kicap sbb anak2 yang paling suka... cuma en. hubby je kurang gemar masak kicap.. tp kalau dah dimasak.. terpaksalah dia mkn juga.. hihi..

cik hani said...

kak, suami saya orang jawa.. makanya makanan kegemarannya adalah ayam masak kicap..
saya pulak dari kecik jarang dihidangkan dengan ayam masak kicap.. So lepas kawen, ayam masak kicap jadi menu penting kami..hihikk

Thanks for the resepi

Obat Hepatitis Kronis said...

menu masakan nya sangat mengundang selera makan nih
mantep dech pokoknya

Anonymous said...

saya nak baru berjinak2 dengan dunia masakan. saya nak cuba la masak ni harini memandangkan ada org request. :)

AL TAN said...

Ayam masak kicap nie pun satu favourite saya, terima kasih sebab berkongsi.

SueWan said...

sedapnya dan banyak sangat resepi yang best best... thanks 4 sharing

iam lilu said...

Terima kasih kak share resipi ni. Alhamdulillah simple tapi sedap! Suka... :)

Anonymous said...

memang simple n sodap yumm yumy .. ariny mask menu ayam masak kicap .

peluang usaha said...

mau coba practice resepnya....syukran

resep masakan said...

thanks cara membuat ayam kecampnya

Fazliana Jamil said...

Hoihoi terliurnyeerr. Nak try buat lah nanti resepi menarik ni. Oh ye nanti kalau ada masa jemput2 ye singgah blog saya http://www.mamafisya.com/

Bali Tour said...

Kelihatannya sedap
Terima kasih atas resepnya :D

Anonymous said...

Ha..brula 1 resepi yg lengkap..salu org lain bla bg resepi xbgtau kicap manis ke masin..hehe..almaklumla sya ni mmg super duper baghalnye bla bab msak ni..adooi..tqvm..luv it..gegurl sya mkn 3 pinggan bla sya msak lauk ni..huhu..tq lg bebanuak ye..