Jumaat, 18 Januari 2013

GULAI IKAN TONGKOL



GULAI IKAN TONGKOL
Resepi:Hanieliza

Bahan:
1.5kg ikan tongkol 
50gm asam keping
Garam secukupnya
60gm rempah kari ikan
10gm serbuk ketumbar
5gm serbuk jintan
80gm cili mesin (saya kurangkan)
4 ulas bawang kecil | tumbuk halus
3cm lengkuas | tumbuk kasar
500ml santan pekat
30gm gula merah
30gm kerisik
50ml air asam jawa
Minyak untuk tumis
Cili api dan belimbing buluh (tak letak)

Cara memasak:
1.Tumiskan bawang sehingga wangi.Masukkan cili dan rempah yang dibancuh dengan sedikit air asam jawa.Biarkan garing
2.Masukkan rebusan ikan dan santan.Biarkan mendidih.
3.Perlahankan api dan masukkan kerisik, gula merah, belimbing buluh dan cili api.
4.Biarkan api perlahan-lahan sehingga gulai naik minyak.

2 ulasan :

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikum Roha. .
Sedap nampak gulai ikan tongkol ni. Menyelerakn...

Zaihashim berkata...

emm... sedapnya..., my peberet ni gulai ikan tongkol...