Khamis, 5 Julai 2012

TUMIS ASAM KEMBUNG


Assalamualaikum.
Inilah dia resepi yang cukup ringkas, tapi memang up kat tekak saya.Tumisan ikan yang agak berkuah, rasa tak jemu menjamahnya.Makan dengan nasi sejuk pun sedap, apa lagi dengan nasi panas..layann..

TUMIS ASAM KEMBUNG
resepi:rohaisha

Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung | goreng
1/2 biji bawang besar | hiris
1 tangkai lada merah* | tumbuk
2 ulas bawang putih* | tumbuk 
2 inci halia* | tumbuk
2 inci kunyit hidup* | tumbuk
Daun kesum secukupnya
Air asam jawa secukupnya
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara:
1.Goreng ikan macam biasa.Ketepikan.
2.Tumiskan bahan tumbuk dan bawang hirisan hingga layu.
3.Masukkan daun kesum dan air asam jawa.Renehkan.
4.Masukkan ikan, kacau rata dan bubuh garam dan gula secukup rasa.
5.Matikan api setelah masak.

16 ulasan :

hazila berkata...

Sedapnya.... Lama tak masak cam ni.

Tina Othman berkata...

wah sedapnya, nanti boleh lah try, sebab ikan ni goreng dulu kan, saya kalau tak goreng kurang sikit ikan gulai ni =)

Yatie berkata...

perghhhhhhh sedapnya lauk mcm ni...wat terliur yg amat sangat, akak mmng suka lauk masam pedas mcm ni..yummyyyy.

FnF Simple Life berkata...

saya un suka lauk cenggini...bertambah2 mkn nasik...ada lak sambal belacan dan ulam2an...sedapppp... tp jarang buat sebab hubby ngn anak2 tak suka... so kengkadang teringin buat sekor ikan kembung je...

ady berkata...

AS-SALAM
Perghh ..mengoda sungguh..tengok je dah berselera lauk tu..

Nuwairani Ismail berkata...

ini kalau dapat nasi panas, memang best! tak muak, kalau makan mesti bertambah2.

rahel berkata...

Kak Rohah..jangan ini macam bah...ngences tau..

zila norazila berkata...

salam rohah..wahh amat myelerakn..akk pun suka msk camne..sedapp:P

Qasey Honey berkata...

mmg terbaekkk ni...perghhh nmpk pon dh tau mesti sedap ni...terliur n kecur tgk...nk try jugak nti..

tun_telani berkata...

assalamualaikum kak rohah.. tun curi2 masa utk BW nih. semput nk kejar semua org nyer n3. huhu.. tun kalau kuah2 tumis ada daun kesum ni mmg suka sangat! kompom daun kesum tu tun letak byk2. tp kt sini susah nk jumpa daun kesum, tanam pun x hidup :(

quinnie berkata...

slurpppp!!! suka sgt dgn ikan kembong masak cam gini...sedapnyaaa!!!

Joracekik berkata...

woww!!sdapnya masakan ni~ni antara fevrt saya la kak.bolehla la saya buat balik kampung nt~D

rabeah berkata...

memikat selera la....tiba2 tingin lak...

Amie berkata...

wadeedeeeeeiiii...enak banget ni makan waktu tengahari! Orak wero uwong liwat...

Evelyn Gemina berkata...

Salam kak rohah, sorry baru singgah sini, kalau tunggu saya dah basi lauknya, hehe...mmg nampak sdap sekali, kebetulan tengah lapar ni : )

fadzil dahlan berkata...

terimakasih.. sudi berkongsi resepi.. dh 45 tahun.. asam pedas ni jd kegemaran.. teruskan usha yg baik moga allah rahmati.. amin