Khamis, 23 Mei 2013

CAKE POP


Assalamualaikum...
Jumpa lagi alhamdulillah..Hari ni berkongsi cara membuat Cake Pop berdasarkan pencarian di google, rata2 asas pembuatannya sama, cuma sesetengahnya ada yang menggunakan bahan mengikut citarasa dan kesesuaian sendiri.Saya cuba mengadaptasikan teknik-teknik yang ada di google dengan menggunakan bahan2 mengikut kesesuaian saya di sini.

Seronok juga membuat cake pop ni, bagai bermain permainan anak2..tapi tak berkesempatan membuatnya bersama anak2 yang dah besar tu, sebab time operasinya ketika mana Si Abang dan Si Kakak bersekolah, jadinya melayan seni ini sendirian..berselang seli ditemani oleh Si Kecik yang sekali sekala dengan versi tolong tolong kacau..

Untuk kek asas saya guna adunan kek saya sendiri, tapi hanya guna sebahagian kek, sebahagian kek untuk dimakan begitu saje.Kek coklat ni memang tidak terlalu manis, memang sesuai bila dipadankan dengan kemanisan yang ada pada salutan coklat tu nanti.

Untuk campuran kek yang dihancurkan, saya tidak memasukkan sebarang manisan seperti jem, tetapi hanya mencampurkannya dengan krimwell sahaja.Hasilnya  memuaskan, Cake Pop tidak manis dan tetap moist lebih2 lagi setelah semalaman di simpan di dalam fridge.

Untuk versi salutan saya gunakan dark coklat, bagi saya adalah amat bersesuaian kerana ianya kurang manis, sebaliknya tidak menggunakan coklat masakan sebab bimbang dengan kemanisan yang agak terasa di mulut apabila di makan nanti.Namun terpulang pada citarasa masing2.

Kek Coklat
Oleh:rohah

Bahan-bahan: (loyang 8"/ 1 kg)
2 cawan tepung gandum*
1 sudu kecil baking powder*
1 sudi kecil soda bokarbonat*
1 cawan serbuk koko* (ayak bersama bahan bertanda *)
1  1/ 2 cawan gula perang
3 biji telur
1 cawan susu cair
1 sudu kecil esen vanila
1 cawan minyak masak

Cara:
1.Ayakkan tepung, baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko.
2.Dalam bekas lain, satukan gula perang, susu cair, telur dan esen vanila.Pukul dengan mixer dengan kelajuan perlahan.Tidak perlu lama sehingga kembang, sekadar bercampur dan sedikit sebati.
3.Satukan bahan kering yang telah diayak dengan adunan basah yang dipukul sebati tadi.Kaup balikkan perlahan-lahan dan gaulkannya dengan minyak.Sebatikan.
4.Lenserkan marjerin ke dalam loyang, alas dengan kertas serap minyak dan masukkan adunan ke dalamya.
5.Panaskan oven 160 - 170 darjah celcius, dan bakar adunan selama 45- 50 minit atau sehingga masak.
Cake Pop
Oleh:rohah

Bahan-bahan:(25 biji)
500 gm kek coklat (separuh adunan kek di atas)
2 sudu besar krimwell

Bahan pelengkap:
250 gm Dark Compound  Chocholate (Colatta)
Lolipop stick
Manik hiasan atau yang sesuai dengannya

Cara:
1.Ramas kek hingga hancur.
2.Masukkan krimwell dan gaulkannya dengan kek yang dihancurkan tadi.Sebatikan.
3.Ambil sedikit adunan dan bulat-bulatkan/ kepalkan. Buat hingga habis.(Untuk mendapatkan saiz yang sama, gunakan scoop aiskrim untuk mencedok kek, kemudian padatkan dengan tangan).
4.Cairkan coklat secara double boiler.
5.Ambil lolipop stick dan celupkan sedikit bahagian hujungnya ke dalam coklat cair dan terus cucukkan ke dalam bebola kek tadi.Buat sehingga habis dan masukkan ke dalam fridge untuk beberapa minit.
6.Keluarkan dari fridge dan celupkan bebola kek ke dalam coklat yang dicairkan tadi.Teruskan menghias kerana salutan coklat terlalu cepat membeku.
7.Cucukkan stick tadi ke atas gabus untuk memudahkan proses pengeringan pada cake pop agar tidak melekat antara satu sama lain.Buat sampai habis.

15 ulasan :

Asyifa Mustaffa berkata...

rajinnya akak....:)

Norzila Zakaria berkata...

heheh tanjat gegeril kak..zila ingat k pop tadi..siyes comel kek kreatip akak..tak trcapai akalku kak..

Sury Abil berkata...

Bila la nk buat kek pop ni...teruja tgok kek pop kak tu...kalau dekat nk gak rasa kek tu..:-)

Amie berkata...

Cantik! cute mute kejadiannya Rohah. Kalau sikecil ikut tolong2 kacau memang bagus betul, sebab merangsang mindanya untuk berkreativiti...

Bbwana adienia berkata...

salam kak..

wah, comel ja cake pop..buatnya pun x la susah sangat kan..sesuai time majlis2 harijadi..

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot berkata...

Dah lama kak Ros tak buat cakepop. Cuti skolah dah bermula ni boleh lah masuk dapur dengan sekecik untuk melolipopkan kek ni.

ady berkata...

salam
rajinnye Rohah buat cake pop..anak2 mesti suka ni rohah..

ummiaisyah berkata...

kiutnya cake pop tu...sy ni maleh tahap gaban...kalo idak bule je...buat cam ni..ada je kek yg rejek2 tu...huhu.
peh ni bule le buat cake pop cantik2 cam kt bakerella tu.....

zila norazila berkata...

Klu ada bdk2 lg sronok rsanya..sbb rmai yg akn tolong ..sng nk mkn kn..cantik la ..comel jew..

Qasey Honey berkata...

rajinnya..comelll..

Tanpa Nama berkata...

Akak, letak la 'pin it', boleh saya pin resepi akak kat pininterest

Tanpa Nama berkata...

Assalam...boleh sye share recipe ni...tringin nk buat

Tanpa Nama berkata...

Assalam...boleh sye share recipe ni...tringin nk buat

FILM TERBARU TERBAIK berkata...

cake pop nya kelihatan enak sekali.apalagi bulan puasa gini buat buka sangat pas

wawa berkata...

Bila nk jdkn moist, gunakn butter je boleh tak?