Rabu, 7 Disember 2011

KERABU PUCUK PAKU




KERABU PUCUK PAKU
Resepi:Rohaisha

2 cekak pucuk paku} celur 
1/2 biji kelapa parut
3 ulas bawang merah} tumbuk
3 butir cekur} tumbuk
1 tangkai cili besar} tumbuk/tak letak pun tak apa
6-7 tangkai cili padi} tumbuk-saya kurangkan
10gm udang geragau} tumbuk
1cm belacan} tumbuk 
Asam jawa secukupnya} bancuh pekat
3 helai daun cekur} hiris halus
Garam dan gula

Cara menyedikan:
1.Celur pucuk paku dan ketepikan.
2.Gaulkan kelapa parut bersama kesemua bahan-bahan tumbuk, air asam jawa,garam dan gula hingga rata.
3.Sangrai tanpa minyak bahan yang telah digaul bersama tadi ke dalam kuali.Kacau selalu supaya tidak hangus.
4.Sangrai hingga peroi dan kering.
5.Gaulkan kelapa sangrai tadi dengan pucuk paku bersama-sama hirisan daun cekur.Hidangkan.


Tiada ulasan :