Rabu, 7 Disember 2011

CUCUR BILIS

Assalamualaikum..
Cucur yang simple menjadi hidangan untuk sarapan 2 hari yang lalu.Nampak kat pic macam keras je cucurnya, tapi sebenarnya lembut je dimakan sebab mengandungi telur...Kalau bubuh telur lebih, laaagi lembut tapi syaratnya jangan bancuh adunan terlalu cair.
CUCUR BILIS
Resepi: Rohaisha

3 cawan tepung gandum
6 ulas bawang merah} tumbuk
3 ulas bawang putih} tumbuk
20gm ikan bilis} tumbuk halus
2 biji telur  (boleh tambahkan kpd 3 biji tetapi bancuhan 
                  tepung hendaklah pekat)     
Garam secukupnya 
Air secukupnya
Minyak masak untuk menggoreng

Cara menyediakan:

1.Campurkan tepung ke dalam satu bekas bersama kesemua bahan tumbuk, barulah sebatikan dengan air sedikit demi sedikit.
2.Pastikan bancuhan tepung tidak cair dan senang dijemput menggunakan tangan ketika menggoreng.
3.Goreng sehingga masak.


Cucur ni sedap dijamah dengan sos cili dan mayonis.Saya selalu mempraktikan dengan memperbanyakkan kandungan ikan bilis tumbuk dalam adunan, memang cucur akan lebih menjadi sedap...

Tiada ulasan :