Sedapnya kuih -muih tradisional ni memang tiada tandingan.Bagaikan warisan yang tak lapuk di makan zaman.Sekarang ni agak susah nak jumpa kuih koci, kalau ada pun time kenduri walimah.Itupun tak semestinya ada.Teringin sangat makan kuih koci, bulan puasa hari tu sempat juge buat kuih koci semasa berada di kampung.Pokok keladi memang dah sedia ada tertanam di tepi rumah mak..emmm,, korek je lah.. Kiranya resepi air tangan mak lah nie..
KOCI KELADI
Resepi: Bonda Ku
Bahan-bahan:
Doh:
1 biji keladi sederhana besar
2 cawan tepung pulut} klu nak lembut jgn lebihkan tepung pulut semasa menggaul dan menguli
sedikt garam
daun pisang
sedikit minyak masak
Cara untuk doh:
1.Potong kecil keladi dan rebus hingga empuk
2.Lenyekkan hingga lumat dan biarkan sehingga sejuk di dalam dulang.
3.Gaulkan tepung sedikit demi sedikit bersama garam.Uli sehingga menjadi doh yg tidak berapa melekat di tangan.
4.Cuitkan adunan dan gentel menjadi bebola.Kemudian masukkan inti kelapa.
5.Masukkan bebola tepung tadi ke dalam minyak kemudian dibungkus dengan daun pisang.Lipatkan dengan kemas.
6.Kukus koci dan angkat koci apabila daun bungkusan menjadi agak layu sedikit.
7.Biarkan sejuk dan hidangkan.
Inti:
1 biji kelapa parut
gula merah secupnya
gula pasir secukupnya
Cara menyediakan inti:
1.Campurkan kesemua bahan dalam kuali dan masak hingga inti sebati.
Resepi: Bonda Ku
Bahan-bahan:
Doh:
1 biji keladi sederhana besar
2 cawan tepung pulut} klu nak lembut jgn lebihkan tepung pulut semasa menggaul dan menguli
sedikt garam
daun pisang
sedikit minyak masak
Cara untuk doh:
1.Potong kecil keladi dan rebus hingga empuk
2.Lenyekkan hingga lumat dan biarkan sehingga sejuk di dalam dulang.
3.Gaulkan tepung sedikit demi sedikit bersama garam.Uli sehingga menjadi doh yg tidak berapa melekat di tangan.
4.Cuitkan adunan dan gentel menjadi bebola.Kemudian masukkan inti kelapa.
5.Masukkan bebola tepung tadi ke dalam minyak kemudian dibungkus dengan daun pisang.Lipatkan dengan kemas.
6.Kukus koci dan angkat koci apabila daun bungkusan menjadi agak layu sedikit.
7.Biarkan sejuk dan hidangkan.
Inti:
1 biji kelapa parut
gula merah secupnya
gula pasir secukupnya
Cara menyediakan inti:
1.Campurkan kesemua bahan dalam kuali dan masak hingga inti sebati.
Kalau takde keladi, liat2 sikit koci ni..emmm,, terliur rasanya time ni.Belum lagi cakap pasal koci labu..aduhai,, laaagi mengancam!! terasa lemak2 labunya.Tengok kalerrr oren2 labu tu pun dah kira sedap mata memandang..huhh!! Bilalah bole bikin koci labu pulak nih??
Tiada ulasan :
Catat Ulasan