Assalamualaikum...
First time saya buat kek keju chilled ni sebenarnya..alhamdulillah memuaskan rasanya walaupun tidaklah sesempurna mana..Memang sedap. Apapun terima kasih untuk Chef Noraini yang sudi berkongsi resepinya.Cuma, untuk lapisan bawah kek ini saya guna biskut marie kisar.
KEK KEJU STRAWBERI
Bahan-bahan:
- (1 biji kek span vanila bersaiz 8")
:::Bahan kek span:::
120 gm gula kastor
10gm ovalette
4 biji telur gred A
130 gm tepung kek/superfine
1 sudu teh serbuk penaik
40ml air
60gm minyak masak atau mentega cair
1 sudu teh esen vanila
- 250gm krim keju
- 120gm gula kastor
- 15gm gelatin halal
- 60ml air
- 200ml krim putar
- 7 biji buah strawberi | dicincang halus
- 1 sudu teh emulco strawberi
Cara membuat:
1.Sediakan tin bulat jenis 'loose tin' bersaiz 7"x3" yang boleh dibuka bahagian bawahnya.
2.Kek span dibelah dua lapisan dan hiris sedikit kelilingnya agar boleh dimasukkan dalam tin.Ambil satu lapisan kek dan letakkan pada dasar tin tersebut.
3.Krim putar dipukul sehingga kembang dan pekat.Simpan dalam peti sejuk.
4.Dalam bekas lain, pukul krim keju dan gula kastor hingga kembang dan berkrim.
5.Gelatin dan air dipanaskan hingga cair.Setelah gelatin sejuk, tuangkan ke dalam adunan krim keju tadi dan putar hingga sebati.Kemudian masukkan krim putar (yang telah dipukul), buah strawberi dan emulco strawberi.Putar sebati sebentar saja.
6.Tuangkan ke atas kek span tadi dan simpan selama 5 jam dalam peti sejuk.
7.Jika suka sebelum dihidang, hiaskan dengan buah strawberi.
Untuk adunan kek span saya telah gantikannya dengan biskut marie yang dihancurkan.Sukatan bahannya merupakan adaptasi dari sukatan Kek Keju Mangga oleh Noraini Zakaria/Kompilasi Hidangan Berkeju.
Untuk adunan kek span saya telah gantikannya dengan biskut marie yang dihancurkan.Sukatan bahannya merupakan adaptasi dari sukatan Kek Keju Mangga oleh Noraini Zakaria/Kompilasi Hidangan Berkeju.
Bahan-bahan:
210gm biskut Marie | dikisar
70gm mentega | dicairkan.
Cara:
Tuangkan mentega ke dalam serbuk biskut dan digaul rata.Tekan pada dasar acuan hingga padat.Simpan dalam peti sejuk selama 30 minit.
2 ulasan :
salam ziarah dan kenal
salam jua dr saya..ahlan wasahlan..
Catat Ulasan