Assalamualaikum...
selamat malam kalian semua.Sebenarnya mata dah mengantuk ni, tapi hati masih bersemangat nak entri foto "dapur basah" yang dah tertunda sehari.Kalau terkumpul lagi, banyak pulak nanti.Saya nak sajikan mata anda semua dengan menu "ketam masak lemak cili api".
KETAM MASAK LEMAK CILI API
Sumber:Rohaisha
Sumber:Rohaisha
Bahan-bahan:
5 ekor ketam
10 butir cili api (tumbuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (ketuk)
5 batang serai (ketuk)
4 ulas bawang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (ketuk)
5 batang serai (ketuk)
Serbuk kunyit secukupnya
1 keping asam gelugur
Santan (1 biji kelapa)
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1-Tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan.Masukkan pula serai, halia dan serbuk kunyit.
1 keping asam gelugur
Santan (1 biji kelapa)
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1-Tumiskan bahan tumbuk hingga kekuningan.Masukkan pula serai, halia dan serbuk kunyit.
2-Masukkan santan diikuti ketam dan kacau mesra.Biarkan kuah mendidih lama.
3-Masukkan pula asam gelugur dan perasakan dengan garam serta gula.
6-Apabila ketam sudah kelihatan masak barulah tutup api.
3-Masukkan pula asam gelugur dan perasakan dengan garam serta gula.
6-Apabila ketam sudah kelihatan masak barulah tutup api.
Tiada ulasan :
Catat Ulasan