Khamis, 29 Disember 2011

TALAM LABU



Salam buat semua...Semoga dalam rahmat Ilahi...Banyak kali saya menalam, tetapi kekadang menjadi, kekadang tidak..camtulah dinamakan pembelajaran..Apapun, percubaan ini memuaskan jugalah pada saya..cuma kena banyak sabar bila menalam kuih ni..tak kene gaya lembik, keras..semua boleh jadi, mungkin itu semua rentetan dr hasil kerja kita..kalau tak jadi jangan terus menerus salahkan resepi ye tak, kenalah mencuba lagi, macam saya yang tak serik ni...ehehee..meh kita nengok resepi talam labu dari kak Hanieliza ni, tapi saya dapatkan sumbernya dari kak Yatie yang rajin dan terror menalam tu!!...saya c&p je dari kak Yatie..izinkan ye kak...Tq buat Chef Hanieliza & Kak Yatie..


TALAM LABU
Resepi:Chef Hanieliza
Sumber:Yatie

Bahan-Bahan
Lapisan bawah - [labu ]
1 cawan labu [di parut]
1 cawan tepung beras
2 s/b tepung kastad
1/2 cawan gula
3 cawan santan cair + sikit garam

Cara
1. Panaskan kukusan dan sapukan minyak pada loyang 8 inci bulat atau 4 segi..
2. Masukkan semua bahan kecuali labu dan kacau rata. Tapiskan
3. Masukkan labu yg diparut dan kacau rata.
4. Masakan adunan sebentar sehingga nampak naik wap.
5. Tuangkan kedalam loyang dan kukuskan sehingga masak anggaran selama 30 minit.

Lapisan Atas - [santan ]
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat [1/2 biji kelapa]
1 s/k garam sikit
pewarna hijau

Cara.
1. Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
2. Masakkan sekejap adunan ni diatas api yg perlahan. Sentiasa kacau supaya adunan ni tidak berketul2.
3. Bila adunan lapisan bawah telah masak, cakarkan sikit dgn garfu dan tuangkan adunan santan atas permukaan labu tadi.
4. Kukus lagi selama 25 minit.
5. Sejukkan betul2 sebelum potong dan hidangkan.

Tiada ulasan :