Saturday, 20 April 2013

MAKARONI BERKUAH


Assalamualaikum..
Selak2 buku resepi Noraini Zakaria ni mmg dah berulang2..sebab banyak resepi yang ingin nak dicuba.Tapi dah aim lama resepi mudah makaroni berkuahnya ni, nampak lazat dan ringkas untuk disajikan.

Bagai mengantuk disorongkan bantal, sebab bahan2 ketika itu mencukupi untuk terus dibikin..Mulut pun tak sabar2 nak mengunyah makaroni yang lembut2 tu..Sedap sangat bila disiramkan kuah yang agak pekat2 dan mesra alam dengan tekak ni..tambah pulak dengan taburan keju parmesan..sendiri hati berbicara; tak perlu kata apa2 :D..Jomlah try..Tq Pn Noraini Zakaria.
MAKARONI BERKUAH
Resepi:Noraini Zakaria  (Kompilasi Hidangan Berkeju)

Bahan-bahan:
100 gm makaroni
5 batang sosej ayam
1/2 kiub stok ayam
2 cawan air
1/2 batang lobak merah  didadu (saya guna mix vege)
1/2 biji bawang besar* | dicincang
1 ulas bawang putih*
2 sudu tepung gandum** (saya guna 2 sb)
2 sudu besar air** |  disatukan
100 gm isi ayam
1/2 cawan sos tomato
1/2 cawan sos cili
3 sudu besar minyak  menumis
3 sudu besar keju parmesan
Garam dan gula secukupnya

Cara membuat:
1.Didihkan air dalam periuk dengan sedikit garam dan minyak masak.Masukkan makaroni dan rebus selama 5-7 minit hingga masak.Angkat dan toskan.
2.Tumiskan bawang besar dan bawang putih hingga berbau.Tuangkan air, lobak merah, stok ayam, sos tomato, sos cili dan isi ayam.Masak hingga mendidih.
3.Kemudian tuangkan tepung gandum dalam kuah.Tambahkan garam dan gula pasir.
4.Masukkan makaroni dalam mangkuk dan tuangkan kuahnya.Taburkan keju parmesan di atasnya.Hidangkan.

8 comments:

syapex said...

makan panas-panas ni memang sdp...
parmesan cheese tu kena lbih ckit...
mmmm... kompem terangkat....

Sheila Shafeareen said...

Assalamualaikum sdp tu...hemmm terasa2 di tekak hee..ank2 suka mkn makanan yg mcm ni..nak pulak sos nya pekat2....

Sury Abil said...

Dapp tu..jarang buat pasta2 ni dh...nnti blh cuba :-)

ady said...

as-salam
mmg sedap tu..kalau mkn letak cheese lebih2 mesti terangkat...

Fadzillah said...

Nampak sedap.... Nanti boleh lah cuba.

mama sara nur said...

assalam Rohah
sekali sekala tukar angin barat ok jgk kan, sedappp

Melly Octaviana said...

Wah..i love macaroni tapi anak anak tak suka.jadi minta punya Rohah aja yah..hehe

norzila said...

lama zila x makan pasta ni..mamamia..