Assalamualaikum..
Dulu masa kecik2 saya memang penggemar tegar kuih bahulu kemboja yang original yang jenis berkerak gulanya tu..Memang setiap kali jualan di bazar ramadhan pun, memang bahulu kemboja yang fesyen itu yang dijual oleh peniaga.Mentelahan juga nenek saya memang pandai buat kuih bahulu kemboja yang rupa itu.Tapi sayang, saya belum berkesempatan menimba ilmunya.Nenek saya sekarang telah mencapai usia 90-an, alhamdulillah beliau masih cergas sekalipun sesekali mengalami demam akibat usianya yang lanjut.
Teringat suatu ketika dulu, saya kerap juga "menonton" beliau membancuh kuih kemboja ni (di kg saya kami panggilnya sebagai Bahulu Kemboja), tapi saya dah tak ingat kelengkapan bahan2 dan sukatan yang sepenuhnya yang beliau gunakan untuk membuat kuih ni.Hanya semangkuk gula pasir dan semangkuk telur je yang masih segar diingatan saya.Mangkuk yang digunakan ialah mangkuk basuhan air tangan zaman dulu2 tu.Cara membakarnya pun masih menggunakan sabut dan zink..Penuh kesabaran saya tengok..
Kuih kemboja yang asli memang manis dan lemak sebab menggunakan telur, santan pekat dan gula yang banyak.Tahan lama pada suhu bilik pun ia..Tapi risau juga nak jamah banyak2 kuih semanis itu kan..jauh di sudut hati teringin juga saya mencedok resepi nenek saya tu satu hari nanti insyaallah..jumpa dia pun jarang2..sebab rumah bonda dan rumah nenek memang jauh.
Untuk kuih bakar kemboja yang ni saya dapatkan sumbernya dari Wani.Saya ikut sahaja sepertimana yang telah Wani olahkan resepinya dari sumber resepi asal untuk sukatannya.Ternyata lembut dan sedap.Tq kerana berkongsi resepi.
KUIH BAKAR KEMBOJA
Sumber:JoAyee
Olahan:Syazwani Adnan
Bahan-bahan:(4 biji untuk acuan kuih kemboja)
1 cawan gula (guna 1/2 hingga 3/4cawan sahaja)
1 cawan jus pandan atau 1 cawan air+1 sk pandan paste (tambah 1/4 cawan air untuk dapatkan kuih yang lembut)
2 cawan tepung gandum
2 1/4 cawan santan@450 ml air
2 sudu besar butter dicairkan
3 biji telur (jika tak nak tambah 1/4 cawan air, boleh tambah sebiji telur lagi)
1/2 sudu kecil garam
Pewarna hijau
Bijan untuk tabur
Cara:
1.Campurkan semua bahan.Blend sampai sebati dan tidak berbintil@berbiji.
2.Masukkan dalam bekas yang disapu minyak.Tabur bijan.Bakar selama 30 hingga 40 minit pada suhu 180 darjah celcius sampai garing di permukaan.
16 ulasan :
Isuk2 teko wes eneng kuih kemboja... emakku sukak banget kuih iki!
Assalam Rohah
sedap kuih bakar ni, akak pun dulu mak selalu buat ktorg buat sarapan pg cuma tak letak dlm acuan kemboja
kat n9 umah sil tiapkali kenduri x sah kalu x ada kuih ni he hee
Salam kak rohah.. sedapnyer.. kuih2 tradisional ni mmg sedap makan, tp xleh mkn selalu, mmg diabetes jd nyer.. hihi..
memang sedap kuih ni...
lagi2 kt kerak tuu...
kak rohah zila kalau jumpa ni mesti nak beli..sebab xreti buat..yang byk kerak lagi best..tapi ni pun xtahan dah tengok
Sedapnya...suka rasa lemak2..
Aslmkum Rohah
tang kerak tu yg sedap kuih bakar ni....lemak2 manis...sedapp
aslmkum rohah, paling best part kerak tu.. buat guna acuan gini mmg puas makan kerak.. akk terus terasa nak buat ni.. kihkihkih.. pantang tgok .. nafsu oh nafsu.. selamat berhujung minggu..
kami pon panggil baulu kemboja..paling best kalo buh byk2 bijan kt atas tu..cantik kalernya tu..just nice
Yah begitulah, backlink dari google ini memang perlu untuk kita kejar dan kita dapatkan
artikelnya sangat bagus, terima kasih telah membagi informasi tersebut
Kabar Baik Untuk Para pencinta Game
Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia
Penasarankan Game nya Seperti apa???
Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa
Menarik sekali, perlu saya coba ini..
kebetulan lagi cara tentang hal ini.
Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???
Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...
Info menarik dan boleh sekali dicoba, Makasih buat infonya dan sukses selalu.
pg slot สูตรลับเทคนิคหรือสูตรลับแนวทางการเล่นสล็อต มีความง่ายๆ ไม่สลับซับซ้อน จาก pg slot สูตรลับ มีวิธีการเล่นที่มีระบบระเบียบแบบแผน พีจีสล็อต การเล่นเกมสล็อตให้สนุก นั้นต้องเล่นด้วยเงินจริง
Catat Ulasan