Khamis, 5 Mac 2015

TELUR IKAN DURI MASAK KUNING


Assalamualaikum..
Inilah antara menu yang menjadi pebret saya..heheee.Dari sekecil-kecil telur ikan, sampailah segodang godang saiz..sedap diratah macam tu je.Telur ikan duri ni lemak2 gitu dan saya suka makan yang separa masak.Bila digigit boleh meletup lagi..heeheee.Apapun semua terpulang pada citarasa masing2.

Asal ada telur dalam perut ikan duri, adunan resepi ni lah yang saya gunapakai.Bagi saya teramat ringkas dan mudah.Mungkin ada resepi2 lain yang lebih meneyelerakan untuk penyajian telur ikan ni.Lain kali bolehlah dicuba untuk merasai kelainannya. 
TELUR IKAN DURI MASAK KUNING
Oleh;Rohah

Bahan-bahan
500 gm telur ikan duri, kukus
4 biji bawang merah, tumbuk
2 ulas bawang merah, tumbuk
2 tangkai cili hidup, tumbuk
3 inci halia, ketuk
3 cm kunyit hidup, tumbuk
2 batang serai, ketuk
Air asam jawa
Sedikit air
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Cara
1. Kukus telur dengan air mendidih selama 15 minit atau separuh masak.
2.Sediakan bahan tumbuk dan tumiskan bersama serai dan halia hingga layu.
3.Masukkan air dan renehkan seketika.
4.Masukkan telur yang telah dikukus, kacau rata.Bubuhkan air asam jawa, garam dan sedikit gula.
5.Teruskan mereneh dengan api yang perlahan.Tutupkan kuali dengan tudung periuk untuk beberapa minit.(pastikan telur  tidak dimasak terlalu lama kerana telur akan menjadi keras dan liat).
6.Tutup api setelah telur masak.