Jumaat, 24 April 2015

CENDAWAN GORENG

Assalamualaikum....
Kembali bersiaran..lama juga tuan rumah memerapkan diri..Teringat kat pic cendawan goreng ni..huhuuu.lama betul diperapnya...pic bln julai 2014...haaa kan....
Teringin makan ni sebenarnya...bilalah nak buat ye...hihiii.Resepi simple yang selalu saya guna....ringkas dan mudah.Dapat benda ni ratah2 je, memang sedap..kan......

CENDAWAN GORENG
Bahan-bahan
Cendawan [apa2 je asal tak beracun]
Tepung gandum
Telur
Serbuk lada sulah
Garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara
1.Cendawan disiat, cuci dan toskan.
2.Gaulkan bersama garam sekadarnya bersama telur.
3.Satukan tepung gandum bersama serbuk lada sulah [buat sikit2 ye, kalau dah habis, adun lagi]
4.Ambil cendawan yang telah dilumur telur dan gaulkan dengan tepung secara satu persatu agar salutan tepung rata.
5.Goreng dalam minyak sederhana panas.Apabila kekuningan, angkat dan toskan.

4 ulasan :

Kak Vit berkata...

saya pun dah lama tak makan cendawan goreng.. sedapkan.. ratah gitu je,, hihi..

Amie berkata...

Kadang2 jamur kuwi tak gawe jumpot... enak loh... canpuri udang atau bilis karo godong bawang sitik.

siti hazreen berkata...

Nak cubalah ☺

Tanpa Nama berkata...

cendawan itu jamur?