Khamis, 1 Mac 2012

IKAN BAWAL GORENG BERSOS PLUM





Assalamualaikum..
Selamat malam buat teman-teman di luar sana.Menu berasaskan ikan bawal ni memang menjadi kegemaran anak-anak saya.Kali ni saya kongsikan resepi Ikan Bawal Goreng Bersos Plum.Simple je, coz cekup-cekup bahan yang ada je.Tapi memang sedap la walaupun tak banyak 'aksesori' nya.




IKAN BAWAL GORENG BERSOS PLUM
Resepi: rohah_rohaisha

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal | dipotong & digoreng
1 labu bawang besar |cincang besar
2 ulas bawang putih | cincang halus
2cm halia | cincang halus
½ biji tomato | dibelah
3 helai daun purut | potong
1 tangkai cili merah | potong bulat
1 tangkai cili hijau | potong
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos plum
2 sudu kecil tepung jagung*
½ cawan air* (dicampur bersama)
Gula secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:
1.Gaulkan ikan bawal dengan garam dan serbuk kunyit.Goreng hingga masak.Ketepikan.
2.Tumiskan bawang merah, bawang putih dan   halia hingga layu.Masukkan sos tiram, sosplum dan kacau rata.Masukakn bancuhan tepung jagung, tomato, daun limau purut.Sebatikan.
3.Setelah mereneh, perencahkan sos dengan garam dan sedikit gula.Bubuhkan pula cili merah dan cili hijau dengan menggaulkannya sedikit.Matikan api.
4.Tuangkan sos ke atas ikan yang telah digoreng.



Tiada ulasan :