Rabu, 25 Januari 2012

TALAM SUJI



Asalamualaikum..
Kembali bertemu selepas bercuti sempena Tahun Baru Cina..Beberapa hari sebelum tu untuk kali keduanya saya telah  membuat talam suji namun tak sempat nak n3 pic dalam ni.Resepi asal kuih talam suji  ni adalah dari Chef Asma.Sumbernya saya dapat dari kak Yatie yang mane salinan asalnya adalah dari kak Bdaria.Terima Kasih buat mereka semua..




TALAM SUJI
Resepi   :Chef Asma
Sumber  :1) Bdaria
                2)Yatie

Bahan-bahan untuk lapisan bawah:

Bahan A:
180gm tepung suji @ semolina
450gm air

Bahan B:
220gm gula kastor
2 biji telur
250ml santan
250 air
Pewarna kuning

Cara-caranya:
1.Rendam bahan-bahan A selama 30 minit.Rendam dalam periuk.
2.Satukan smua bahan-bahan B dalam bekas,kacau rata dan tapis.Masukkan dalam periuk yang mengandungi bahan-bahan A.
3.Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu.Kacau biar keras sedikit (adunan akan nampak seperti terangkat sedikit dari periuk).
4.Guna loyang 10x10x2 @3.Sapukan sedikit minyak dan lapik plastik di atas loyang supaya senang untuk mengeluarkan kuih talam.Kukus selama 25 minit.


Bahan-bahan untuk lapisan atas:

Bahan A:
300gm gula merah
50gm gula kastor
500ml air

Bahan B:
150gm tepung gandum
3 biji telur
250ml santan
1/2 tsp garam

Cara-caranya:
1.Rendan bahan-bahan A sekejap untuk hancurkan gula atau anda boleh masak sehingga gula merah hancur dan sejukkan.
2.Satukan semua bahan-bahan B, kacau sehingga rata.
3.Masukkan bahan B ke dalam bahan A dan tapis.
4.Kacau atas api yang sederhana dengan senduk kayu.Jangan pekat dan jangan cair sangat.Tutup api dan gunakan pemukul telur untuk ratakan adunan.
5.Tuang ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.