Rabu, 4 Januari 2012

RENDANG MASAM MANIS IKAN DURI



Assalamualaikum..
Bermulanya tugas memasak seawal pagi yang mungkin coz hari persekolahan telah bermula...Ikan dah ada..tapi nak masak apa pulak ye??? Jengok kat fridge, tengok bahan mentah yang patut dibuat perencah....mmm, inilah yang jadi...Rendang Masam Manis Ikan Duri..Simple je..


RENDANG MASAM MANIS IKAN DURI
Resepi:Rohaisha

Bahan-bahan:
  • 1kg ikan duri
  • 1 labu bawang besar| kisar
  • 2 ulas bawang putih | kisar
  • 1 biji tomato | kisar
  • 2 cm halia |  kisar
  • 3 tangkai cili besar hijau | kisar
  • 3 tangkai cili besar merah | kisar
  • 3 -4 cawan air bancuhan asam jawa | (asam jawa) secukupnya
  • Sedikit serbuk kunyit
  • Minyak masak secukupnya
  • Garam secukupnya
  • Gula secukupnya (saya lebihkan sedikit)

Cara menyediakan:
1.Tumiskan bahan kisar dan serbuk kunyit hingga naik minyak, dan masukkan ikan sambil digaul rata perlahan-lahan.Biar sebentar.
2.Masukkan bancuhan air asam jawa bersama gula.Tutup kuali dan biarkan kuah menjadi agak pekat sedikit.
3.Perasakan dengan garam dan matikan api apabila ikan telah kelihatan masak.

Tiada ulasan :