Jumaat, 20 Januari 2012

ENGKONG AYAM

Assalamualaikum....
Mudah je nak buat engkong ayam ni..cuma nak cari ayam pencen tu sukarlah sikit.Tapi yang ni saya buat pakai ayam biase je..kalau betul2 pakai ayam pencen memang best rasanya.Pernah makan di suatu majlis..ayam tu posing kat pinggan ala2 ayam golek kat hidangan makan beradab pengantin camtu..Terima kasih bebanyak untuk rakan fb, kak Juriah Saian yang memperkenalkan resepinya.Tapi disebabkan sukatan khusus takde, saya olah sendiri untuk sukatan bahannya, namun "bahan asas" tetap saya rujuk melalui catatan beliau di group fb. 




ENGKONG AYAM
Ilham resepi: Juriah Saian
Sukatan bahan:Rohaisha

Bahan-bahan:
850gm ayam (seeloknya guna ayam kampung dan tidak perlu dipotong kecil-kecil)
1labu bawang besar | kisar
5 ulas bawang merah | kisar
4 ulas bawang putih | kisar
4 cm halia | kisar
3cm kunyit hidup | kisar (saya guna serbuk kunyit je, x de stock masa ni)
2 sudu besar ketumbar biji | kisar
2 sudu besar jintan manis | kisar
4 batang serai | ketuk
Santan | sukat ikut separuh paras ayam
Garam dan gula secukupnmya

Cara:
1.Lumurkan sebahagian bahan kisar pada ayam dan perap selama 1 jam.
2.Masukkan ayam yang telah diperap tadi ke dalam periuk.Tuangkan santan, baki bahan kisar dan garam dan ke dalam periuk.(Sukatan santan hendaklah separuh dari paras ayam).
3.Rebus ayam hingga separuh empuk kemudian terbalikkan ayam untuk bahagian sebelahnya pula.Rebus ayam dengan api kecil sehingga kuah menjadi sedikit kering.
4.Taburkan gula dan kacau sebentar.
5.Matikan api apabila ayam telah benar-benar empuk.

Tiada ulasan :