Selasa, 31 Januari 2012

IKAN BAWAL BERSOS HITAM


Assalamualaikum...
Meratah rasa; makan Nasi Mentega & Cendawan berlaukkan Ikan Bawal Bersos Hitam..Resepi diambil dari Kak Ummi, dan telah dicuba..Sedap err..Terima kasih Kak Ummi, atas kesudian berkongsi resepi.


IKAN BAWAL BERSOS HITAM
Resepi: Ummi@Home Sweet Home

Bahan anggaran:
1 ekor tilapia sederhana besar | cuci, tos dan kelar2 (saya guna ikan bawal)
1 labu bawang besar | didadu
3 ulas bawang putih | dicincang
3cm halia | dicincang
2 sudu besar cili kisar / cili giling
2 sudu besar kicap pekat ABC (saya guna kicap pekat tamin)
1 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tomato
3 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tiram
2 sudu teh cuka makan
Sedikit air (+- 1/3 cawan)
Garam dan gula secukup rasa
1/3 biji benggala merah | potong dadu
1/3 biji benggala kuning | potong dadu (saya guna benggala hijau)
1/2 biji lobak merah| hiris bulat
Daun bawang untuk hiasan

Cara memasak:
1.Lumurkan ikan dengan sedikit garam dan serbuk kunyit.Panaskan minyak yang banyak dan goreng terendam hingga garing.Angkat dan letakkan ke dalam pinggan sesuai.
2.Dalam kuali, panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan halia hingga naik bau.
3.Masukkan cili giling dan kacau masak hingga naik minyak sikit.
4.Masukkan kesemua jenis sos, cuka dan sedikit air.Masak biar mendidih.
5.Masukkan garam dan gula secukup rasa.Masak biar kuah pekat sedikit.
6.Akhir sekali masukkan ke semua sayur dan masak sebentar (jangan biar sayur terlalu layu).
7.Seimbangkan rasa dan tutup api.Tuangkan ke atas ikan tilapia tadi rata-rata.(Boleh juga masukkan sekejap ikan ke dalam kuali dan gaul sebentar).Hidangkan dengan hiasan daun bawang.Selamat mencuba..




4 ulasan :

izahdaut berkata...

assalamualaikum..
lama tak nyinggah at sini. trasa2 nak makan nasi pulak pepagi buta ni bla nampak lauk ikan yg best. hehe

Yatie berkata...

uwaaaa menyelerakan sungguh tngk ikan bawal bersos hitam tu...yatie pun dah cuba resepi ni..mudah dan sedapkan...

Rohah berkata...

waalaikumussalam izah,boleh je rembat nasi pagi2 kalau dah mashsyuk sgt tgk lauk yg best, asalkan jangan penuh satu pinggan nasinye tu...

Rohah berkata...

Kak Yati..saya dah tertinggal train bila nak jamah lauk ni utk makan malamnye..Anak2 dah pecut laju je berlaukkan ikan nie..Tp x pe..alhamdulillah habis dihadap..makne eei sedaplahkan resepi kak Ummie ni..