Selasa, 29 November 2011

MIHUN GORENG SINGAPORE



Assalamualaikum....Selamat malam buat semua.Meh kita cerita sikit pasal mihun goreng singapore nie.Bila saya post gambar kat fb tentang mihun ni, rupa-rupanya sahabat kita di Singapura kata di sana mereka tak panggil MIHUN SINGAPORE...aikk?? terkejut juga saya..Kat malaysia mihun putih ni dah sinonim dengan name mihun singaporenya...Mesti ada sejarah yang tercatat disebalik keunikan nama mihun goreng ni kan!!..Yang pastinya rakyat singapura memanggil mihun putih ni sebagai mihun goreng siam..Ehhh, betul ke ni??? kalau salah tolong betulkan ye..Kat bawah ni versi saya sendiri..jomlah!!


MIHUN GORENG SINGAPORE
Resepi:Rohaisha
Bahan:
1 bungkus bihun-direndam dengan air suam selama 1/2 jam
2 -3 bahagian ayam-potong kecil
1 sudu besar sos tiram
2 cawan air
5 ulas bawang merah-kisar
4 ulas bawang putih-kisar
10 gm udang kering-kisar
1 batang lobak merah-cincang halus memanjang
7 biji bebola ikan-hiris
1-2 sudu besar lada hitam-kisar halus
miyak utk menumis
garam secukupnya

Bahan taburan:
1-2 tangkai cili merah@ hijau-hiris
daun bawang secukupnya
1-2 biji telur dadar-hiris

Cara menyediakan:

1.Tumiskan bahan kisar hingga naik bau.Maukkan ayam dan sos tiram.Kacau sebentar.
2.Masukkan air dan biarkan mendidih seketika.Masukkan lada hitam, lobak merah dan garam.Kemudian masukkan mihun dan bebola ikan. Gaul mihun hingga sebati dengan bahan2nya.
3.Matikan api apabila mihun telah masak sepenuhnya.
4.Hias dan hidangkan.
Memang kami anak-beranak suka masakan mihun putih singapore ni,lebih2 lagi anak sulong saya..
Masak mihun putih ni memang mudah je kan.. takde lah cerewet sangat bahan perencahnya.Tapi bagi saya kalau cukup bahan perencah bilis @ udang keringnya, memang mihun terasa lemak dan tewrangkat gitu..(amboi!!!, macam terror pulak,,,ehehee).

2 ulasan :

Leha Genin berkata...

jiran saya dr johor selalu msk bihun putih ni,,mkn ngn sambal kicap,,ermmm sedaaap..

Rohah berkata...

Memang guaranty sedap bila berganding ngan sambil kicap...Yang specialnya sebab bihun ni senang je nak sediakan.Kalau makan asyik tak cukup2..nak mnambah aje...