Ahad, 3 Februari 2013

KUEW TEOW LADNA...Sedap!!!


Assalamualaikum..
Satu hari buntu tak tahu nak masak apa, tapi awal2 lagi dah keluarkan kuew teow dari fridge.Kebiasaannya kuew teow goreng je yang menjadi santapan yang mudah dan cepat untuk disediakan...Tapi tetiba keinginan nak hirup kuah yang segar2 mula terbit pada masa yang sama..Stock yang ada kat peti ais hanyalah sotong, carot dan sawi....

Terus menggoggle resepi Kuew Teow Ladna, tapi nak resepi yang mudah2 je, janji dapat kesegaran kuahnya.Akhirnya jumpa dan berkenan dengan resepi olahan Kak Sha, nampak mudah dan menyelerakan..

Tepat jangkaan saya, memang sedap, menyelerakan!!, padahalnya kuew teow yang saya masak hanya berasaskan aksesori tambahan seperti sotong, carot dan sawi...Lain2 bahan memang tak ada.Alhamdulillah perut betul2 kenyang sebab menambah2..TQ Kak Sha...
KUEW TEOW LADNA


Bahan-bahan:
Kicap pekat secukupnya (untuk digaul bersama kuew teow)
1 bungkus kuew teow
2 ulas bawang putih | ketuk
4 biji cili padi | ketuk
1 biji kiub ayam
Sotong/ udang/ayam secukupnya
Sawi, carot, putik jagung, bunga kobis (sawi asingkan batang)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu kecil tepung jagung (tambahkan air untuk pekatkan kuah)
Air secukupnya

Cara:
1.Gaul kuew teow dengan sedikit kicap.Panaskan minyak sedikit dalam kuali, masukkan kuew teow gorengkan sekejap anggaran 2 minit.Angkat dan masukkan dalam pinggan.
2.Tumis bawang putih dan cili api sampai naik bau.
3.Kemudian masukkan kiub ayam, sos tiram, carot, putik jagung, bunga kobis, ayam, batang sawi dan sotong.Kemudian masukkan air secukupnya.Biarkan mendidih.
4.Masukkan garam, sawi dan udang.Kemudian masukkan bancuhan tepung jagung, biarkan sedikit pekat.
5.Setelah siap, tuangkan ke atas kuew teow tadi.


12 ulasan :

Asyifa Mustaffa berkata...

Sedapnya hirup time panas nie kak....sy suka mkn kuew teow ni....nak2 lgi yg berkuah gini....

Norliah Ridzwan berkata...

Rohah..kk noly selalu jg msk menu ni..tapi x pernah lgi gaul kuey teaw ngan kicap kt luar...nk try le resepi rohah ni..nmpk mnyelerakn..

Cendana Kasih berkata...

salam..
aduh..sedapnyer...lama x buat sendiri/beli. Dulu time bujang selalu la order menu begini, tp skang ni kalo ke kedai tomyam, asyik order nasi goreng pattaya jer (kongsi ngan anak), mungkin dah terlupa kewujudan kuetiau lakna ni..hehe

Amie berkata...

Slurrrppp...sluurrrpppp...teko isuk2 wetenge ngeleh...

Marsita yahya berkata...

Mee kuning ada tu...nak traiii lak la..

Gee® berkata...

Ermmm...yummy!!!

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

kita pun suka kue tiau jenis yg berkuah gini... nampak sedap tu..

Tina Othman berkata...

wah bestnya

meriah pulak tu, kalau makan kat kedai meriah mcm ni best ni

june mohd berkata...

best ni..malam kang nak try la:-)

Siti Muslihah berkata...

tq. nak try la.. sedap2

shyheeda ahmad berkata...

Nampak sedap la....mesti try ni

Shahrul Stories berkata...

Kalo xnk bubuh kicap kueh teow masa grg blh ke