Selasa, 29 November 2011

ACAR IKAN





Masak acar ikan ni lagi sedap kalau kita pakai ikan yg banyak isi.Contohnya ikan baguk dan ikan mayung.

ACAR IKAN
Resepi:Rohaisha


Bahan-bahan:
3 ekor ikan merah (digoreng)
5 ulas bawang merah (hiris)
3 ulas bawang putih (hiris)
1 biji bawang besar (hiris)
2 cm halia (hiris)
2 3 biji bunga lawang
1 btang kulit kayu manis
1-2 sudu cuka
Sedikit serbuk kunyit
1 sudu kecil bijan hitam
1 1/2  cawan air
Garam dan gula secukupnya
Minyak untuk menumis

Cara memasak:

1-Goreng ikan seperti biasa dan ketepikan.
2-Tumiskan bawang merah, bawang putih, halia hingga kekuninagn.Kemudian masukkan bunga lawang, kulit kayu manis dan serbuk kunyit.Kacau.
3-Masukkan air dan cuka.Biarkan mendidih seketika.
4-Masukkan ikan dan perasakan dengan garam dan gula.
5-Taburkan bijan dan hirisan bawang besar.Ratakan sebentar dan tutup api.




Saya memang suka makan acar ikan ni.Biasanya dapat makan acar ikan ni time kat rumah orang kenduri.First time dapat tengok kakak ipar masak, mudah je rupanya...Cuma dalam resepi saya ni,saya tukarkan biji sawi dengan bijan hitam... .

Tiada ulasan :