Assalamualaikum...
Selamat petang dan semoga dipermudahkan segala urusan sahabat semua..Nak gebang sikit tentang ikan masak ungkep ni.Sesekali jemu makan gorengan je, masaklah ikan ungkep ni, segarrrr je rasanya kat tekak.Lagipun buatnye senang je...
IKAN MASAK UNGKEP
Resepi:Rohaisha
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru*
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 inci halia*
1 biji tomato} potong dua
1 sudu kecil asam jawa
1 sudu kecil lada putih} tumbuk halus
Air secukupnya} tak perlu banyak@ sekadar meneggelamkan ikan dalam periuk
Gula dan garam secukupnya
Cara:
1-Masukkan kesemua bahan dalam periuk serentak kecuali garam dan gula.Tak perlu kacau dulu.
2-Masak atas api.Tutup periuk sehingga ikan separuh masak.Kemudian baru kacau perlahan agar sebati.
3-Masukkan gula dan garam.Tutup api apabila telah mendidih...
Boleh dikatakan masa dalam pantang, menu inilah yang selalu terhidang atas meja..tapi sedap apeee,,, kan!!!...kalau hari2 biase pun saya suka masak ikan ungkep ni, anak2 pun o.k je 'menjawabnya'..alhamdulillah..
Resepi:Rohaisha
Bahan-bahan:
3 ekor ikan cencaru*
3 ulas bawang merah*
1 ulas bawang putih*
1 1/2 sudu kecil serbuk kunyit
2 inci halia*
1 biji tomato} potong dua
1 sudu kecil asam jawa
1 sudu kecil lada putih} tumbuk halus
Air secukupnya} tak perlu banyak@ sekadar meneggelamkan ikan dalam periuk
Gula dan garam secukupnya
Cara:
1-Masukkan kesemua bahan dalam periuk serentak kecuali garam dan gula.Tak perlu kacau dulu.
2-Masak atas api.Tutup periuk sehingga ikan separuh masak.Kemudian baru kacau perlahan agar sebati.
3-Masukkan gula dan garam.Tutup api apabila telah mendidih...
Boleh dikatakan masa dalam pantang, menu inilah yang selalu terhidang atas meja..tapi sedap apeee,,, kan!!!...kalau hari2 biase pun saya suka masak ikan ungkep ni, anak2 pun o.k je 'menjawabnya'..alhamdulillah..
Tiada ulasan :
Catat Ulasan