Rabu, 23 November 2011

Ikan siakap Kukus


Gambar dirakam pada bulan puasa yang lalu..Sesekali makan ikan siakap steam ni memang menyelerakan..Kena pulak dengan bahan-bahannya yang mencukupi, mmg tangkap selera... biasanya time bulan puasa kalau hidangan berbukanya makan kuih -muih, mmg tak berapa jalan nak jamah nasi lepas tu.Tapi bila hidang je dengan ikan ni, automatik perut yang kenyang pun akan jadi lapar..mmm... layannn..eehh, layan resepinya dulu la...

IKAN SIAKAP KUKUS
Sumber:Majalah SAJI
Olahan:Rohaisha

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
1/2 biji  bawang holland} hiris
5ulas bawang merah} hiris
4 ulas bawang putih}hiris
3cm halia} hiris
2 batang serai} ketuk
2 sudun sos tiram
3 sudu kicap cair
1 tangkai cili besar} hiris
Hirisan lobak merah secukupnya } hiris
1 biji tomato} belah 4
1 Sudu kecil minyak bijan
Daun ketumbar secukupnya} hiris
50ml air @ lebih
Beberapa tangkai thin fungus
Garam dan gula secukupnya

Cara:

1.Gaulkan ikan bersama sos tiram dan garam.
2.Susun ikan bersama semua bahan-bahan yang ada.Taburkan daun ketumbar. Masukkan ke dalam periuk kukusan.
3.Kukus selama 20 minit.Hidangkan.



Untuk saya anak beranak, ikan seekor ni dah cukup dah...
 
Hmmm...time mengedit ni tetiba terliur pulak rasanya dengan Siakap Steam nie..InsyaAllah kalau ada rezeki bolehlah try resepi ikan kukus yang lain pulak...Penyediaannya taklah susah kan...

1 ulasan :

aji nugraha berkata...

waw sedap sekali bikin perut keroncongan saja... saya lagi konsumsi Jelly Gamat Gold G Obat Kanker Lambung Tradisional apakan tidak apa apa makan makanan ini???