Kek ni dibuat khas untuk sambutan hari jadi anak2 saya.Saya olah tajuk resepi ni dari resepi asal sebab telah menambahkan bahan kopi segera ke dalam adunannya.
MOIST CHOCOLATE MOCHA CAKE
Sumber:k.izan Myr MOIST CHOCOLATE CAKE
Olahan :rohaisha
Bahan-bahan: (loyang 9x3")
2 cawan tepung gandum } diayak
2 sudu kecil baking powder } bersama
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250gm butter
2 sudu kecil esen vanila
Bahan:(Bancuhan Koko/Pes Coklat)
1 cawan serbuk koko
1 sudu besar serbuk coffee instant (saya tambahkan item ni)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair @ fresh milk
Topping:
250gm krimwell
150gm gula icing
*campurkan kedua-dua bahan di atas dan pukul sehingga kembang.
Cara memasak:
1- Untuk membuat bancuhan koko: Masukkan serbuk koko,serbuk coffee gula halus dan air panas dalam periuk.Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat.Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap.Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2- Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4- Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5- Masukkan tepung berselang seli dengan pes coiklat tadi dan digaul hingga rata.Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180C menggunakan api atas bawah.
Bab2 mendeco memang saya tak pandai.Tapi kali ni adik bongsu saya tolong bereskan untuk separuh akhir..ehehhee...tengoklah hasil 2 tangan yang berbeza kat atas tu...tapi org kata jangan pandang pada rupa ye tak!!. "Rasa" kek tetap no.1.....Terima kasih untuk k.Izan myresipi, memang terbaikkk!!...
Sumber:k.izan Myr MOIST CHOCOLATE CAKE
Olahan :rohaisha
Bahan-bahan: (loyang 9x3")
2 cawan tepung gandum } diayak
2 sudu kecil baking powder } bersama
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250gm butter
2 sudu kecil esen vanila
Bahan:(Bancuhan Koko/Pes Coklat)
1 cawan serbuk koko
1 sudu besar serbuk coffee instant (saya tambahkan item ni)
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair @ fresh milk
Topping:
250gm krimwell
150gm gula icing
*campurkan kedua-dua bahan di atas dan pukul sehingga kembang.
Cara memasak:
1- Untuk membuat bancuhan koko: Masukkan serbuk koko,serbuk coffee gula halus dan air panas dalam periuk.Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat.Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap.Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2- Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3- Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4- Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5- Masukkan tepung berselang seli dengan pes coiklat tadi dan digaul hingga rata.Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180C menggunakan api atas bawah.
Bab2 mendeco memang saya tak pandai.Tapi kali ni adik bongsu saya tolong bereskan untuk separuh akhir..ehehhee...tengoklah hasil 2 tangan yang berbeza kat atas tu...tapi org kata jangan pandang pada rupa ye tak!!. "Rasa" kek tetap no.1.....Terima kasih untuk k.Izan myresipi, memang terbaikkk!!...
Tiada ulasan :
Catat Ulasan