Selasa, 29 November 2011

KEK PISANG



Sangat gebu....percubaan yang memuaskan..tq kepada pemilik resepi..

KEK PISANG
Resepi:Mat Gebu
Sumber:Yatie
 
Bahan-bahan: (20cm)

250gm tepung gandum*
1 sudu kecil soda bikarbonat*
1/2 sudu kecil garam halus* (*gaul rata & ayak)
15gm ovallet
150gm gula halus
5 biji telur gred A
125 gm mentega, dicairkan dan dibiarkan sejuk
100gm minyak jagung
225 gm pisang emas + 1 sudu kecil vanila & lecek halus

Cara Memasak:

1-Panaskan oven pada suhu 175C.Lenser loyang dengan mentega.Tabur rata tepung dan ketuk keluar lebihan tepung.Ketepikan.
*kalau guna tin hitam guna suhu 160C.
2-Putar gula dengan ovallet hingga sebati.Kemudian masukkan kesemua telur dan putar dengan kadar kelajuan tinggi sehingga adunan menjadi naik dan pekat (macam adunan bahulu).Perlahankan speed dan masukkan pisang pisang lecek,gaul rata.
3-Masukkan tepung berselang seli dengan mentega cair + minyak jagung tadi.Buathingga siap dan gaul rata.Tuang dalam tin pembakar dan bakar selama 55-69 minit atau hingga masak mengikut oven masing2.
4-Hidangkan apabila telah mule sejuk.
Tak pernah saya merasa kek pisang sesedap ini.Ada keistimewaan tersendiri saya rasakan...Strukturnya yang lembut merupakan bonus yang paling meyakinkan..jomlah rasa!!!..




Tiada ulasan :