Rabu, 11 April 2012

BUBUR NASI BEREMPAH VS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA TELUR PUYUH


Assalamualaikum..
Selamat makan tengahari..Cuti umum hari ni, apakah menu lunch u all??...Ataupun ramai yg makan kat luar sambil santai2 bercuti bersama family.Ni nak tunjuk bubur nasi style simple yang selalu dibikin untuk anak2 saya time ibunya kebuntuan "menu @ tak berapa larat nak menepek kat dapur lama2"..Seb baik anak2 ana suka makan bubur, kalau tak, mmg kena bersilat juga kat dapur untuk sediakan menu2 yang up..Pekena pulak bubur ni di vs kan dengan Sambal Tumis Ikan Bilis Bersama Telur Puyuh, memang mabeleeeeesss...Untuk menu sambal tu bolehlah nengok kat sini yerr..




BUBUR NASI BEREMPAH VS SAMBAL TUMIS IKAN BILIS BERSAMA TELUR PUYUH

Bahan Untuk Bubur:
1 cawan beras | cuci bersih
8 cawan air
2 bahagian isi ayam | potong dadu
2 ulas bawang merah | hiris
2 ulas bawang putih | hiris
3 cm halia | hiris lebar
1 kiub pati ikan bilis/ayam (saya guna jenama knorr)
1-1 1/2 sudu besar serbuk/rempah sup Adabi | dibancuh dgn sedikit air
½ batang lobak merah | potong dadu
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan taburan:
Daun bawang secukupnya
Cili merah secukupnya
Cili hijau secukupnya

Cara menyediakan:
1.Cuci beras hingga bersih dan masukkan kedalam periuk bersama air.
2.Masukkan kesemua bahan-bahan hiris seperti bawang merah, bawang putih, halia, kiub ikan bilis/ayam, lobak merah dan ayam.Biarkan hingga mereneh dan lembut.Sesekali dikacau gaul agar tidak berkerak.
3.Apabila bubur sudah kelihatan agak kembang, masukkan pula bancuhan rempah sup disertai dengan gula dan garam.
4.Tutup api apabila bubur benar-benar telah masak.
5.Hidangkan  bubur bersama sambal tumis ikan bilis bersama telur puyuh.Taburkan juga hirisan cili merah dan cili hijau daun daun bawang.








17 ulasan :

Amie berkata...

Assalamualaikum Rohah,
cantiknya bubur berempah dia.... siap bertelur puyuh lagi! Kecur liur tengok.

Rohah berkata...

waalaikumussalam Amie,
hehe..tq amie..bubur tu simple tp sbb ada "vs nye", mmg rasa nk menambah je..

Naz / Nadz COSK berkata...

Assallamualaikkum Rohah..

Rohah, menyelerakan sungguh bubur dierrrr... Perut yg dah kenyang pun rasa mcm lapar balik.. Very nice persentation.. Terliur dibuatnya..

rahel berkata...

Suka kalau ada bubur macam ni pepagi..makan panas2..

Rohah berkata...

Waalaikumussalam Naz,
sy sendiri kalau tgk pun asyik terasa laparrr je, aiceeehh, cam ne ni..apa pun tq..


Betul2 Rahel..wat sarapan mmg laju je rasanya..

ijayuji berkata...

Salam balas kunjunga, mekaseh sudi singgah blog kita :-) nak panggil kak roha ke kak? ehehe... suke ler mkn bubur tp kalau makan bubur selalu terbabas :D

Rohah berkata...

Tq Ija, salam bertaut...hehe, tak sure siapa yg tua n siape yg muda..Tapi mmg nama panggilannya Roha..
Same cam akak juge, kalau cedok dah banyak satu mangkuk, terbabas jadi 2 mangkuk..

Ummi berkata...

Assalam Rohah, terima kasih sudi singgah dapur akak yea...amboii tengok bubur nasi di kala hujan lebat di Kuantan ni, buat perut akak terasa2 nak makan skrg jgk..hehhee

Yatie berkata...

singgah sini nak tumpang makan bubur nasi...waduhhh tak tahan tngk..wat terliur je..sambal bilis tu yg wat makan jadi bermangkuk2 tu..he3..

Rohah berkata...

tinggal mangkuk nampaknye k.Yatie.Releven sgt yang bermangkuk2 tu disebabkan tarikan sambal ikan bilis..kick tau..

Rohah berkata...

Waalaikumussalam Kak Ummi,
Sesuai sgt hujan2 tu kak,boleh tenggek bubur dan bermangkuk2..pastu Zzzzss,hehe

izahdaut berkata...

baca tajuk jek daah tahu sedaaap sangat. nanti nak buat bubur gak makan ngan sambal telur asin. aduhh tertype lak.. sodap tuh.. hehehe

zila 4ever berkata...

salam rohah
semalam x sempat nk BW..harinie baru sempat myinggah kt sini..dah habis la nie..kita dh lambat..zila suka makan bubur time2 lps baik demam..time tu tekak mcm x lalu lg nk makan nasi..jd konon2 mkn yg lembut2 jer la..:)

Nuwairani Ira berkata...

salam kunjungan....bila tengok bubur nasi ni baru teringat, dah lama betul x makan bubur nasi...sedapnye!

Rohah berkata...

Nuwairani:tq sudi menjengah..
Kalau cam tu,kena buat tu..mesti tak cukup semangkuk..

Rohah berkata...

Hai Izah,dengan telur masin pun mmg terlalu sedap,kesimpulannya sedap ajerrkan..

Rohah berkata...

Cuti semalam gi jalan2 yer Zila..apapun tq,sempat juga zila jenguk dapur saya nie..