Selasa, 14 Februari 2012

KARI SOTONG BEREMPAH





Assalamualaikum...
Salam ceria di petang Selasa yang redup ini...Seminggu yang lepas makan sotong...hari ni sotong lagi...Jangan hari-hari makan sotong sudah...
"Pelbagaikan resepi sotong", itu yang saya suka..Sesiapa yang berminat bolehlah mencuba...



KARI SOTONG BEREMPAH
Resepi:Rohaisha

Bahan-bahan:
600gm sotong | dikelar2 tapi tak putus
1 labu bawang besar | Cincang
4 ulas bawang putih | hiris
2 cm halia | Cincang dadu/halus
1 sudu kecil cili giling (terpulang kuantitinya ikut citarasa)
4 sudu besar serbuk kari
1 sudu kecil serbuk ketumbar *                 |
1 sudu kecil serbuk jintan putih *              | *dibancuh bersama dengan sedikit air
1/2 sudu kecil serbuk rempah campuran* |
1sudu besar kicap manis
1 cawan air (Kurangkan air jika mahu kuah yang pekat)
2 tangkai daun kari
1 keping asam gelugor
2 tangkai cili hijau
1 tangkai cili merah
Garam & gula secukupnya
Minyak

Cara menyediakan.:
1.Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia hingga layu.Masukkan cili giling, bancuhan serbuk kari dan rempah2 tadi bersama daun kari.Tumiskan hingga naik minyak.
2.Masukkan kicap manis, air dan renehkan sebentar.Masukkan asam sotong dan asam gelugor.Kacau rata dan tutupkan kuali dengan tudung periuk seketika.(Jangan didihkan terlalu lama, nanti sotong menjai liat).
3.Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.Taburkan cili merah dan cili hijau.
4.Matikan api.


Tiada ulasan :