Khamis, 4 Oktober 2012

IKAN SIAKAP STIM TIGA RASA


Assalamualaikum...
Selamat petang...selamat bersiaran kembali.Hari ni saya bawak ikan siakap stim...Siapa belum makan nasi, boleh cium bau ye..hihi.Biasanya saya buat masak stim, yang jernih2 je.., tapi kali ni kasi merah2 sikit, 3 RASA tauu!!.First time buat ni..baru nak merasa "3 RASA" tu..Sedap ghupanya!!..Boleh test ye kalau yang belum pernah test tu..Test tauu... 

IKAN SIAKAP STIM TIGA RASA
Resepi:Chef Norzailina
Sumber:Noreen, Ummi Zaihadi, dek_ma

Bahan:
1 ekor ikan siakap (dalam 600gm)
100ml air (boleh tambahkan air kalau nak kuah lebih)
2 camb minyak | untuk menumis
Garam secukupnya

Bahan Cincang Halus:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3cm halia muda
2 biji cili merah

Bahan Dihiris Halus:
1/2 kuntum bunga kantan
2 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi

Bahan-bahan Sos:
2 camb cili kisar
1 camb sos tomato
2 camb sos plum
2 camb gula pasir
2 camb sos cili
1 camb jus limau nipis
1 camt kicap manis

Cara memasak:
1.Sediakan kukusan.Lumurkan ikan dengan garam dan biarkan selama 10 minit.
2.Letakkan ikan di dalam pinggan yang dilengser dengan sedikit minyak dan air.
3.Kukus hingga masak.
4.Semnetara itu, dalam kuali lain, panaskan minyak.Tumiskan bahan-bahan cincang selama 1 minit.
5.Masukkan bahan-bahan sos dan kacau rata.
6.Bila mendidih, masukkan bahan-bahan hiris, air kukusan ikan dan garam.
7.Masak hingga kuah pekat sedikit dan tuangkan ke atas ikan tadi.
8.Makanlah bersama nasi putih dan ulam-ulaman.

7 ulasan :

Marsita yahya berkata...

Salam, lama akak tak masak ikan siakap..ingat nak buat masak pindang ala Thai, belum jumpa resepi yang sesuai dan yg di cari.

Tina Othman berkata...

sedapnya

mmg suka sangat siakap 3 rasa ni

ijayuji berkata...

Salam kak rohah! alahaiiii sedapnyaaaaaaaa! suke ikan di masak masak mcm niii sukeeeeeeee!

mama sara nur berkata...

assalam
sedap nih , habis sepinggan nasi akak kalu lauk ni tau he he

Qasey Honey berkata...

sedapnya...boleh jadi lapo balik ni..hihi...

rahel berkata...

uwaaaa....buatkan i kecur je pepagi ni...haisss.

D Aalia Sham berkata...

mabeles lah....lapar dah ni...