MOIST CHOCOLATE CAKE
Sumber:k.izan Myr [tiada link]
Oleh :rohah
Bahan-bahan: (loyang 9''x3")
2 cawan tepung gandum } diayak
2 sudu kecil baking powder} bersama
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250 gm butter
2 sudu kecil esen vanila
Bahan:(Bancuhan Koko/Pes Coklat)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair @ fresh milk
Bahan-bahan: (loyang 9''x3")
2 cawan tepung gandum } diayak
2 sudu kecil baking powder} bersama
2 cawan gula halus
4 biji telur gred A
250 gm butter
2 sudu kecil esen vanila
Bahan:(Bancuhan Koko/Pes Coklat)
1 cawan serbuk koko
1/2 cawan gula halus
1 cawan air panas
1/2 cawan susu cair @ fresh milk
Cara memasak:
1.Untuk membuat bancuhan koko: Masukkan serbuk koko, gula halus dan air panas dalam periuk.Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat.Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap.Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2.Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4.Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5.Masukkan tepung berselang seli dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata.Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180'C menggunakan api atas bawah.
1.Untuk membuat bancuhan koko: Masukkan serbuk koko, gula halus dan air panas dalam periuk.Jerang atas api perlahan, kacau rata sebentar hingga berkilat.Tutup api dan biarkan sejuk dalam suhu bilik sekejap.Tuangkan susu cair, kacau dan ketepikan.
2.Sementara itu, pukul rata gula dan butter hingga kembang.
3.Masukkan telur sebiji demi sebiji dan pukul lagi.
4.Masukkan esen vanila dan gaul rata.
5.Masukkan tepung berselang seli dengan pes coklat tadi dan digaul hingga rata.Masukkan dalam loyang dan bakar selama 1 jam pada suhu 180'C menggunakan api atas bawah.
GANACHE
Sumber:Cida de Nuanza
Bahan untuk ganache [buat sehari sbelum guna]
100 gm whipping cream
250 gm coklat hitam
2 sudu besar mentega
Cara:
1.Campur semua bahan.
2.Masak secara double boil sampai coklat larut.
3.Biarkan semalam hingga ganache jadi pekat [boleh dipaipkan].
Bahan untuk cream cheese
500 gm cream cheese
250 gm butter
120 gm gula aising
1 sudu kecil serbuk nescafe [boleh letak lebih kalau rasa nak lebih]
Cara:
1.Campur semua bahan kecuali nescafe.
2.Mix sampai sebati dan gebu.
3.Selepas itu ayakkan nescafe.
4.Sebatikan.
Cara hias:
1.Potong kek kepada 4 bahagian
2.Ambil 1 lapisan kek, letak atas papan kek.
3.Masukkan adunan cheese dalam piping beg, paipkan ke sekeliling kek.Diikuti adunan ganache, berselang seli hingga habis.
4.Ambil sekeping kek, letakkan di atas, ulang step, paipkan adunan cheese dan ganache.Buat sampai habis semua 4 keping.
5.Pada lapisan kek yang ke-4, paipkan adunan cheese [sahaja] keseluruh kek kemudian ratakan.
6.Simpan kek dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
1.Tak perlu biarkan semalaman
2.Cuma sejukkan ganache selama 15 minit.
3.Boleh terus tuang atas kek yang disaluti cheese tadi.
10 ulasan :
Amboi kak...cantik...! Klassss u...hehe....
Msti sedap ni...geramnya....
salam
the cake look so gorgeous! ...
besnye
terliur ida
salam perkenalan dari ida
jemput singgah blog ida ye
umielman.blogspot.com
dah follow blog ni no444
sedapnya...ada lg ke? bak sikit...ni antara kek yg sy nak buat belum terbuat sampai la ni...
Rupanya menggoda betul. Kot2 ada yang diet mau lupa terus bila tengok kek yang sedap ni.
Bila dah dipotong terserlah ketelitiannya :)
Best..best..tiba2 rasa nk mkn kek
kira oklah tu walaupun ala2... tentu rasanya sedap juga bila tergabung coklat & cheese tu... akak bilalah nk mencubanya..
Asalamualaikum rohah.. Lama x singgah sini... Maveles sungguh russian kek tu.... Yummyy yummyy
assalam Rohah
kemain lagi kek nya omputih lg he hee cantik
akak duk perati je dari dulu org tayang he hee tak confident nak buatnya
mesti sedappp kan, tgk ganache nya tergugat juga keinginan ni
Catat Ulasan