Assalamualaikum...
Selamat bersiaran kembali...semoga dipermudahkan segala urusan.Rasanya ramai yang sudah diulit mimpi malam ni..Eehh, malam lagi ke ni?..dah masul awal pagi; 1.15 pagi.
Antara corak swiss roll yang dah lama diidam-idamkan.Semangat tengah membara masa tu, maka terhasillah!!.Apapun perkara yang telah dimulai dengan niat, pasti akan membuahkan hasil..(berpujangga pulak..heee).
Untuk resepi dari Wendy Kor ni saya telah susun sedikit cara penyampaiannya untuk lagi memudahkan, sebab saya menghasilkan kek ini berdasarkan step2 dalam gambar yang telah ditunjukkan dalam buku beliau.Kat sini saya tak berkesempatan untuk memorandumkan langkah-langkahnya menerusi gambar.So, sesiapa yang ingin mencuba, bacalah stepnya betul2 ye, jangan pening2...
Keknya memang gebu, lembut...cuma saya sarankan agar masukkan esen vanila ke dalam adunan untuk menghilangkan bau hanyir, lebih2 lagi bagi mereka yang alah terhadap bau telur.O.k lah, bolehlah lintas langsung resepinya di bawah.
KEK GULUNG STRAWBERI
Resepi:Wendy Kor (Buku Kek Gulung Berlukisan)
Bahan-bahan:
Bahan A (meringue)
1 biji putih telur
20 gm gula kastor
1 gm (1/4 sudu kecil) serbuk tartar
Bahan B
4 biji kuning telur
60 gm minyak masak
80 gm susu cair
Bahan C
100 gm tepung kek halus
3 gm (1/2 sudu kecil) serbuk penaik
Bahan D
4 biji putih yelur
70 gm gula kastor
3 gm (1/2 sudu kecil) serbuk tartar
Cara:
1.Bahan B&C:Satukan tepung dan serbuk penaik yang telah diayak bersama minyak, kuning telur dan susu cair ke dalam mangkuk besar.Gunakan pemukul telur (hand whisk) untuk menggaul semua bahan.Kemudian ambil satu sudu besar adunan untuk diletakkan di dalam mangkuk kecil.Sediakan 2 warna (2 mangkuk) adunan iaitu merah dan hijau.Baki selebihnya ketepikan dahulu.
2.Bahan A (meringue):Pukul sebiji putih telur pada kelajuan tinggi selama 1 minit.Tambah gula dan serbuk tartar bila adunan berbuih.Pukul hingga puncak lembut.Tambah dua sudu besar meringue kepada setiap campuran warna dari item no.1 tadi.Kemudian masukkan ke dalam beg piping.
3.Sediakan kertas minyak berukuran penuh loyang dan lukis gambar/corak strawberi.Gunakan campuran warna merah terlebih dahulu untuk corak/ bahagian buah strawberi.Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan kepada 160 darjah celcius selama 1 minit.
4.Kelurkan loyang dari oven, paipkan pula campuran bewarna hijau untuk mencorakkan bentuk daun ke atas kertas tadi.Bakar di dalam ketuhar selama 1 minit.Keluarkan dari oven setelah cukup 1 minit.
5.Bahan D:Pukul 4 biji putih telur pada kelajuan tinggi selama 1 minit/ kembang/berbuih.Masukkan gula dan serbuk tartar.Pukul sehingga puncak lembut.Tambah meringue ini ke dalam adunan (bahan B&C) tadi dan gaul hingga sebati.
6.Tuangkan adunan tersebut (item no.5) ke dalam dulang/ loyang kek untuk menutupi lapisan yang telah dicorak adunan strawberi dan daun tadi.Ratakan permukaannya, dan bakar dalam ketuhar selama 15-20 minit pada suhu 160 darjah celcius.
7.Setelah masak, kupas kertas minyak dari tepi.Tutup dengan sebuah lagi loyang/ dulang untuk membantu mengupas kulit kek dengan mudah.Buat potongan pada hujung/ sisi kek (supaya kemas).
8.Untuk biji2 kecil dipermukaan corak buah strawberi, ambil lidi dan celupkan dalam coklat emulco dan titikkan ke atas gambar strawberi.(yang ni saya ambil tips dari Kak Wan @ resipicitarasawan)
9.Sapukan inti kastard delux di atas kek.Gulung kek dengan kemas dari hujung sehingga gambar dipermukaaan kek gulung.
Inti Kastard Delux
Bahan-bahan:
50 gm tepung kastard segera
130 gm airsejuk
100 gm krim putar non-dairy
Cara:
Campur tepung kastard segera dengan air sejuk dan kacau dengan pemukul telur sehingga sebati.Masukkan krim putar yang sudah dipukul kembang dan gaul hingga sebati.
Nota rohah:
**Disarankan masukkan esen vanila ke dalam adunan untuk melenyapkan bau hanyir telur.
**Saya guna loyang 10x10x2".Hasil keknya agak tebal.Kalau nak nipis sikit, bolehlah adjust sukatan bahannya.