Assalamualaikum..
Selamat berhujung minggu dan beristirehat bersama insan2 tersayang.Hari ini bersiaran kembali dengan puding yang enak sekali.Ramai yang dah tahu tentang puding ni, memang mudah je menyediakannya.Antara bahan utamanya saya rujuk kat 'pak google'.Rata2 lebih kurang sama bahan-bahan asasnya.Namun untuk memudahkan cara penyediaannya, saya olah mengikut keselesaan saya untuk rujukan di masa akan datang.
PUDING PELANGI
Olahan Oleh:Rohaisha
Bahan-bahan:(loyang 7@8 inci)
10gm agar-agar serbuk@tali
3 cawan air
1 cawan susu cair
4 keping roti | carik
1 cawan gula
2 biji telur
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung kastad
1/4 sudu kecil garam halus
2 sudu besar planta/ marjerin
3 pewarna kegemaran (boleh juga disertakan perisa mengikut warna)
Cara:
1.Didihkan agar-agar serbuk bersama gula sehingga larut.
2.Sementara itu kisar roti bersama susu cair, tepung jagung, tepung kastad, telur,garam dan esen vanila hingga hancur.
3.Setelah agar-agar mendidih, masukkan/campurkan bahan yang dikisar ke dalam periuk agar-agar.Kacau hingga sekata dan meruap.Masukkan juga 2 sudu besar planta dan sebatikan.Matikan api.
4.Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan dengan warna kegemaran.(Boleh tambah perisa mengikut warna)
5.Tuang adunan ke dalam loyang secara berselang seli dan ulangi proses yang sama sehingga adunan habis.
6.Sejukkan.
note:jika menggunakan agar2 tali, seeloknya rendamkan agar2 dalam air terlebih dahulu dalam anggaran 1/2 jam-1 jam supaya ia cepat larut ketika dimasak.