Sabtu, 25 Februari 2012

AYAM MASAK CEKUR



Assalamualaikum..Salam petang sabtu dan selamat bersantai bersama family tersayang buat semua..Sambil memantau anak2 mengulangkaji untuk ujian, sempat juga jari jemari ni mengketik2 ayat demi ayat untuk mengN3kan resepi Ayam Masak Cekur ni.Resepi ni memang menjadi kegemaran saya, juga yang sewaktu dengannya iaitu Ikan Keli Masak Cekur.Memang ummmphh kalau dapat kat mulut saya nie...(Kecur air liur bila terpandang lauk ni).

Inilah menu tradisi masyarakat jawa yang kebiasaannya dijumpai  dimajlis2 kenduri, sama ada majlis keramaian mahupun majlis  doa selamat..

  
AYAM MASAK CEKUR
Resepi: Majalah RASA

Bahan-bahan:
1 ekor ayam | dipotong, digaul dengan garam dan kunyit 
(saya guna 800gm++ ayam)
10 biji bawang merah | ditumbuk
5 ulas bawang putih  | ditumbuk
Buah cekur secukupnya | ditumbuk
20 biji cili padi (saya kurangkan)
Daun cekur secukupnya | dihiris
500gm santan
2 keping asam gelugur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng secukupnya

Cara memasak:
1.Panaskan minyak dalam kuali.Goreng ayam separuh masak.Angkat dan ketepikan.
2.Masukkan santan ke dalam periuk bersama bahan-bahan yang telah ditumbuk.Buka api perlahan dan kacau sehingga mendidih.
3.Selepas itu masukkan ayam, asam keping dan perasakan dengan garam.Kacau rata.
4.Akhir sekali masukkan daun cekur dan kacau sehingga mendidih.
5.Angkat dan sedia dinikmati. 


Tiada ulasan :