Salam semua..
Inilah hidangan masa kecik2 dulu..TALAPIA GORENG KUAH ASAM...dulu senang sangat nak dapatkan ikan ni..menjala je kat parit depan rumah..kekadang bole dpt satu baldi..Resepi bondaku ini mmg sedap.....
Talapia Goreng Kuah Asam
Resepi:Bonda Rohaisha
Bahan -bahan:
3 ekor talapia}goreng mcm biasa
Kuah:
1 labu bawang besar}hiris
1 biji bawang putih} hiris
3 tangkai cili merah} potong & tumbuk (x perlu lumat)
5 tangkaI cili padi}hiris (x letak pun tak ape)
Sedikit belacan } tumbuk
1 biji tomato} potong dadu
Bancuhan air asam jawa dengan air secukupnya (bancuh dgn air masak)
Gula} bubuh byk sikit (supaya seimbang masamnya)
Sedikit garam
Cara:
1-Ikan yang digoreng tadi dimasukkan dalam batu lesung untuk ditenyeh-tenyeh dgn alu lesung. (bukan nk bagi hancur, cuma nak bg pecah sikit agar kuah asam meresap ke dalamnya)
2-Campurkan semua bahan untuk kuah dan kacau sebati.
3-Siramkan kuah asam td ke atas ikan...dan sedia utk dihidang.
Inilah hidangan masa kecik2 dulu..TALAPIA GORENG KUAH ASAM...dulu senang sangat nak dapatkan ikan ni..menjala je kat parit depan rumah..kekadang bole dpt satu baldi..Resepi bondaku ini mmg sedap.....
Talapia Goreng Kuah Asam
Resepi:Bonda Rohaisha
Bahan -bahan:
3 ekor talapia}goreng mcm biasa
Kuah:
1 labu bawang besar}hiris
1 biji bawang putih} hiris
3 tangkai cili merah} potong & tumbuk (x perlu lumat)
5 tangkaI cili padi}hiris (x letak pun tak ape)
Sedikit belacan } tumbuk
1 biji tomato} potong dadu
Bancuhan air asam jawa dengan air secukupnya (bancuh dgn air masak)
Gula} bubuh byk sikit (supaya seimbang masamnya)
Sedikit garam
Cara:
1-Ikan yang digoreng tadi dimasukkan dalam batu lesung untuk ditenyeh-tenyeh dgn alu lesung. (bukan nk bagi hancur, cuma nak bg pecah sikit agar kuah asam meresap ke dalamnya)
2-Campurkan semua bahan untuk kuah dan kacau sebati.
3-Siramkan kuah asam td ke atas ikan...dan sedia utk dihidang.
Ikan talapia sungai lagi sedap berbanding ikan talapia sangkar yang ada kat pasar2.Isinya yang lemak memang sesuai untuk semua jenis masakan sama ada goreng saje, masak sambal merah, masak lemak cekur ataupun di panggang..mmm memang tiada tandinganlah kalau cerita ikan talapia ni..Tapi bagi sesetengah golongan memang tak gemar makan ikan sungai camni kan...coz tak lalu dengan rasa hanyirnya yang agak melampau..Tapi itulah yang menambat selera tekak ni..ehehheee..
Tiada ulasan :
Catat Ulasan