Assalamualaikum.
Hai..haiii..tuan tanah kembali menjelma.Kes rindu sangat kat sini.Teringat-ingat musim cinta berblogging berputik ranum.HAMPIR SETIAP HARI menyiapkan teks resepi untuk diudarakan.Tapi kini bukan suam2 kuku lagi dah..Sepi sesepinya.Maafkan daku.
Muahhhahaa..
Permulaan dari sekian lama menyepi, nahh ni kak R selitkan resepi cobaan buat laksa homemade.Mudah je rupanya nak buat.Antara rajin dengan takje..hurmm hurmm.
Menjadi dengan jayanya.Cuma kak R adun dengan TRIO.Untuk adunan yang penghujung tu kak R guna juga acuan maruku juga sebab lebihan sisa tepung Trio tak nak proses sampai licin..kikii.Terpaksa guna manual.TEKAN MENEKAN JUGALAH.sakit tangan sikit je..haaahaa..
'terima kasih empunya resepi'
Selamat mencuba
SUMBER OLAHAN:MAMAMIA
SUMBER ASAL ASAL:TAHRUNNISAH JALI
BAHAN:
2 cawan tepung beras
2 sudu besar tepung gandum
Sedikit garam
1 1/2 cawan air panas yang mendidih
taraaa..dah siap menu laksa versi peribadi..campak2 je tu
Cara adun laksa:
Cara adun laksa:
Sediakan periuk berisi air untuk merebus laksa hingga mendidih.
UIikan tepung2 dan garam kedalam bekas.Curahkan air panas mendidih sedikit demi sedikit menggunakan senduk.Jangan guna tangan.(panas).Dah suam baru uli dengan tangan.
Bahagikan doh kepada beberapa bahagia. dan dikepal bentuk memanjang untuk memudahkan masuk dalam acuan.
Masukkan dalam acuan maruku dan tekan dalam periuk air mendidih tadi.Masa ni jangan kacau laksa tu, takut terputus.
Biarkan sebentar baru kacau perlahan2 dalam 3/4 minit.(bergantung keadaan juga.pandai2 adjustlah ye).Selepas tu pindahkan segera ke dalam bekas air sejuk selama 1 minit.Kemudian alirkan air ke atas laksa tersebut untuk buang kanjinya.Toskan.
16 ulasan :
Laksa dengan laksam... knp laksam boleh mkn utk yg berpntng.. tp laksa tk bleh
Tak pasti dear.Sebab akak masa berpantang kalau sentuh laksa pun berangin badan.Bisa2 sendi.
Cuba try buat homemade, sebab homemade takde bahan pengawet.😉
Bukan laksa yang angin kot, sayuran seperti timun dan yang paling dahsyat asam jawa dan asam keping paling angin.
Pernah tnya soalan nindkt ckgu dlu..dia kata sebab laksa ni masa buat dia kan kita tekan, sbb tu klau makan (utk yg berpntng) tk elok..berangin....laksam tk perlu..just kukus as usuall saja..tk pasti betul ke tidak..heheb
Kalo laksa beras buat sndiri boleh kot mkn utk yg berpantang. Cuma laksa kering x bleh
Laksa telah menjalani byk proses.
Proses adunan tepung, pembentukan pengeringan Di kilang. Kemudian Di rumah kita kita pula, kita prosesnya sekali lagi, dari bentuk kering ke lembut.
Mungkin ini sbbnya org berpantang x boleh mkn laksa.
Antara bahan utama kuah laksa adalah bawang yg banyak... tidak sesuai utk orang yang dalam berpantang.
Kadang Kadang ikan yg tak sesuai digunakan... risiko gatal...!
I was reading some of your content on this website and I conceive this internet site is really informative ! Keep on putting up. Enjoy the power to create and control people in a virtual world where there are no rules with The Sims 4 – On Xbox One, PS4 and PC sims 4 news.
Laksa beras boleh dimakan bg org yang berpantang kerana hanya sekali masak sahaja. Berbeza laksa proses yg dimasak dua kali tidak boleh dimakan oleh wanita dlm pantang. Sama seperti nasi yang baru dimasak. Dan nasi yg dimasak pagi dan dihangat sebelah petang xboleh dimakan kerana dimasak dua kali.
Info menarik dan boleh sekali dicoba, Makasih buat infonya dan sukses selalu.
Mau mendapatkan pelayanan yang baik dan ramah???
Modal Kecil bisa mendapatkan hasil yg luar biasa...
Menarik sekali, perlu saya coba ini..
kebetulan lagi cara tentang hal ini.
Kabar Baik Untuk Para pencinta Game
Karena di Bulan januari ini Sudah keluar Game RPG Online Terpopuler Se-Asia
Penasarankan Game nya Seperti apa???
Kalian bisa dilihat game nya dari link di bawah yaaa
artikelnya sangat bagus, terima kasih telah membagi informasi tersebut
Yah begitulah, backlink dari google ini memang perlu untuk kita kejar dan kita dapatkan
Catat Ulasan