Jumaat, 8 Mac 2013

Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food & UDANG MAYO ku...



Assalamualaikum..

Salam di pagi jumaat bagi penghulu segala hari..
Tetiba rasa nak join GA Tun Telani kita ni.Bertuah ke idak kedua punya cerita kan dek Tun...Sesiapa yang nak meriahkan GA Tun ni bolehlah jenguk link atas tu ye..Lagi ramai lagi lagi gamat..he he..

Syarat2 yang Tun senaraikan pun takde susah manapun..Sebab hari2 kita makan kan..Cuma pilih satu sajian yang jadi paberet tegar kita..hi hi..Cuba kita belek syarat2 kat bawah tu:

Syarat2 penyertaan:

1. Terbuka kepada semua follower lama dan baru 
2. Buat n3 bertajuk -Tun Telani's 1st Giveaway - My Favourite Food
3. Copy paste gambar di atas dan linkkan ke blog tun
4. Tuliskan apa makanan kegemaran anda ^^ kalau ada gmbr letak gambar, kalau ada resepi blh tulis resepi, tp x wajib. cerita la sket kesedapan makanan tu. hihi
5. Tinggalkan link penyertaan di ruangan komen.. **** tun menghadapi masalah utk komen di EMBEDDED komen ye, cuma dpt komen di pop-up window, harap maklum.
6. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Mac 2013.

2 hadiah berikut menanti pemenang    (hadiah sorang satu ye.. jd akan ada 2 pemenang)

Buku resepi yg sgt awesome dgn gambar yg sgt cantik! 
                                                  Cupcakes, Cookies, and Coffee Cakes

Blissful Brownies

Tun, untuk penyertaan ni akak pilih sajian Udang Mayo yang menjadi peberet akak, malahan kami anak beranak.Walaupun kami tak selalu membeli udang, tetapi bila ada stock udang, masakan simple dan sedap inilah yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.Apa yang menjadikannya sedap tu ye gaknye ye???Ada sape nak teka???

Series...mayonis tu lah yang menjadikan kuah udang ni enak dan berlemak..Berlemak tu!!!Hati2!!!..hehe..gurau je erk.Tapi jangan risaulah, kita bukan ambil hidangan mayonis ni setiap hari kan..Yang penting stock mayo dalam peti ais mesti ada..Lagi banyak mayo yang kita bubuh, laaaagilah enak rasa udang ni.Makan hingga menjilat2 kulit udang..Sesungguhnya!!

Untuk resepinya bolehlah lintas langsung di bawah tu ye, sebab belum pernah dibuat N3 sebagai rujukan.Manalah tahu ada yang teringin nak mencuba.InsyaAllah tak menghampakan.
UDANG MAYO
Oleh:rohaisha

Bahan-bahan:
600gm udang
1 labu bawang besar holland/merah | hiris
4 ulas bawang putih | cincang halus
2 tangkai cili hijau | hiris
2 inci halia | hiris halus memanjang
2 sudu besar mayonis
Sedikitserbuk kunyit (sedikit je tau)
Sedikit air (Sedikit je ye)
Garam 
Gula
Minyak masak untuk menumis

Bahan-bahan:
1.Potong sedikit muncung dan bahagian ekor udang.Cuci dan toskan.
2.Panaskan sedikit minyak, tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili hijau hingga naik aroma.
3.Masukkan serbuk kunyit bersama udang.Kacau hingga udang berubah warna sedikit.
4.Tuang sedikit air (sikit je), masukkan mayonis dan gaul rata.
5.Perisakan dengan garam dan gula secukup rasa.
6.Matikan api dan hidangkan.

Nota:Udang tidak perlu dimasak terlalu lama.

~Mudahkan!!! SELAMAT MENCUBA~


____JOM SERTAI GA Tun____

14 ulasan :

Wani berkata...

sedapnya .. harap2 menang la ya unik resepi ni :)

Joracekik berkata...

wah,,,sedapnye. sy mmg suke udang

Tina Othman berkata...

bestnya

rasa nak join jugaklah karang

ady berkata...

as-salam
mmg npk sedap udang tu ...suka!!

Mori Said berkata...

lom pernah cuba letak mayo... nampk cam sedap nie...

Sury Abil berkata...

Waduh kak..sukax3 sgt udang ni...terliur buat perut berkeroncong je...ratah2 je sedqp ni....:-D
Dh join gak ek..good luck..:-D

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

waaa.. serius mmg nampak sedap!

Marsita yahya berkata...

sedap ni Rohah...

Sue @ Nenie berkata...

Assalamualaikum....gud luck dan emmmmm lauk ni nampak sedap...

mama sara nur berkata...

Semoga berjaya
udang feberet sb asben, akak lak memang x makan he he tp menu ni nampk menarik blhlah akak msk utk en asben tu

kakyon berkata...

masakan udang memmang menyelerakan..

tun_telani berkata...

Weeeeeeee~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ akhirnya dah dapat komen.. alhamdulillah!! resepi ni akan dicuba sbb nmpk sgt sedapp!! ^^ arini nk gi pasar beli udang. hihi....

Azie Kitchen berkata...

Sedap nyeerr

faa.rosli berkata...

tak pernah try..nak try laa...