Selasa, 26 Mac 2013

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Assalamualaikum...
Apa khabar semua....2 hari tak update..hanya sempat jalan2 sekejap di laman kawan2 yang ada..moga semua sihat hendaknya.
Siaran kek yang mana ramai sangat rakan2 maya dah mencubanya.Saya macam biasa, versi ketinggalan gerabak..Tak apalahnya kot, biar lambat asal selamat..hehee..(menenangkan diri sendiri..)

Sedap sangat kek kak dayang nih..sampai buat 2 kali dalam 1 minggu..walaupun ramai yang dah mencuba, tetap saya langsungkan resepinya di sini, mungkin masih ada yang belum berkesempatan  mencubanya selain mudah untuk saya buat rujukan akan datang.Tq buat kak dayangjack atas resepinya.Untuk topping ganache boleh lihat SINI ye..

SUPER MOIST EGGLESS CHOCOLATE CAKE

Bahan-bahan:
1 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
1/2 cawan serbuk koko
2 sudu besar susu tepung
1 1/4cawan air sejuk (dari peti ais)
1 cawan gula perang
1 sudu kecil esen vanila
1/2 sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
Secubit garam
1/2 cawan minyak masak sayuran atau miyak jagung atau mentega cair
1 sudu kecil cuka atau jus lemon

Cara-cara:
1.Panaskan oven pada suhu 160 darjah celcius.Sediakan loyang kek.Griskan dengan mentega.Jika ingin menggunakan paper cup pun boleh juga.
2.Ayakkan tepung bersama baking powder, soda bikarbonat dan serbuk koko di dalam bekas besar.Masukkan tepung susu, garam dan gula perang.Kemudian dikacau rata-rata.
3.Masukkan air sejuk, minyak masak, esen vanila dan coffee emulco atau chocolate emulco.Kacau perlahan-lahan dengan whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir sekali masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta sehingga sebati.
5.Tuangkan adunan ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan kek setelah masak.Boleh juga dihiaskan dengan topping kegemaran.




18 ulasan :

Mamasya berkata...

Aslkum Roha
mmg moist sgt nampak kek ni...resepi ni pun dah lama dlm senarai belum sempat buat lagi...

Sri Love berkata...

Kek ni memang feveret my famili...resipi Kak Dayang paling sedap!!! ;)

Yours look really moisty dear..huwaaa geramnya ;)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Wah! memang moist sungguh tengok kek ni kak rohah... sedapnya jer tengok... boleh cuba ni :D

MaDiHaA a.k.a Ratna berkata...

aduhaiii... kek ni mmg antara kek yg sgt sedappp...buat pun senang je kan rohah...

hazila berkata...

Wah memang nampak moist sangat. Meh bagi akak sepotong...

tun_telani berkata...

Salam kak rohah... sedap!! tun pun tgh berkira2 nk wat kek jugak nih. dh lama rasanya xmakan kek coklat. tun ketinggalan ketapi gak, sbb byk ngat resepi kek coklat so x terbuat lg resepi kak dayang nih.

Yatie berkata...

mmng nmpk moist sngt kek ni..wat terliur je....nak sepotong..he3...

Mel berkata...

Dah pernah buat resepi kak dayang ni..memang sedap...petang2 pekena kek memang sedap..

adda syuhada berkata...

As-salam..sedapnya kek..dah lama tak membaking..virus M kemain banyak lgi sekarang tu yang asyik tak menjadi jer projek.

rahel berkata...

Salam Kak Rohah...gue tengok memang sedap la itu kek...bila nak belanja gue mamam kek?

Suzana Ibrahim berkata...

saya dah beberapa kali membuat kek ini menggunakan resepi yang sama.memang sedap!

hana berkata...

salam kak.... rasanya dah byk kali juga try resepi akakdayang nih... mmg terbaekk

ady berkata...

as-salam
npk moist sgt kek ni...

Sarifah Norziani berkata...

Sedap nampak....nk try wat mlm ni.resepi xdok teloq ni x pernah try.minta halal yea tua resepi.......hi

Sarifah Norziani berkata...

*tuan

Sarifah Norziani berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Shiela berkata...

Uishh.. Sungguh terguda..

Tanpa Nama berkata...

Great article.

My web-site - Discover more facts about build solar panels