Khamis, 8 November 2012

PUDING TRIFLE


Assalamualaikum...
Selamat malam dan salam ceria buat rakan2 yang dikasihi.Bersiaran lagi di sini, alhamdulillah.Hari ini bersiaran dengan dessert yang sangat enak dan mudah sahaja penyediaannya.
Sebelum2 ni (SINI) pernah  juga saya buat menggunakan resepi trifle dari majalah, tetap sama tiada beza.Cuma pada kali ini, resepi yang saya ambil sumbernya dari kak mamasya kita ni ada tambahan aksesori whipping cream ketika mahu hidangkannya.Tetapi saya tak letak.Untuk penyediaan keknya tu pun saya gunakan sponge kek biasa.

Oleh kerana nak habiskan stock kek ni, saya asingkan sikit dalam gelas dan masuk tupperware, selebihnya saya bubuh selonggok dalam bekas kaca.(yang dalam bekas kaca tu memang nampak sikitlah lapisan jellynya sebab saya gandakan keknya (kira nak habiskan stock kek).

PUDING TRIFLE
Sumber:Kak Maizana & copy dari Kak Zai@Dapur Impian
Sumber:Mamasya

Bahan-bahan:
Swiss Roll (saya guna sponge kek)
1 tin fruit coctail
Kristal Jelly (saya guna jenama nona;ikut je stepnya)
1 tin susu cair*
1 tin air*
7 sudu besar gula pasir* | satukan bersama (saya guna 5 sb)
4 sudu besar tepung kastad (sukatan membukit)
Yogurt @ whipping cream (tak letak)

Cara membuatnya:
1.Lapisan 1:Potong swiss roll anggaran 1.5cm tebal, susunkan dalam acuan (bekas pyrex baru nampak lapisan nanti).Tuangkan air fruit coctail  ke atas swiss roll hingga lembap, ketepikan dulu dan bolehlah masak kastad dengan susu cair.
2.Lapisan 2:1 tin susu cair + air + 7 sudu gula dimasak atas api (sambil tu bancuhkan 4 sudu tepung kastad dengan 1/2 tin air).Bila susu mendidih, kecilkan sedikit api kemudian masukkan bancuhan tepung kastad, kacau hingga menjadi likat.Tuang di atas lapisan 1 tadi.
3.Lapisan 3:Buahan koktail tadi ditabur atas lapisan 2 (kastad).Ketepikan sekejap.
4.Lapisan 4:Masak air panas mengikut sukatan pada kotak jelly hingga mendidih.Masukkan jelly tersebut dalam air panas, tunggu sejuk sedikit tapi masih dalam keadaan cair baru tuang ke atas lapisan 3 (buah-buahan).
5.Lapisan 5:Bila jelly dah beku sapukan yogurt ataupun whipping cream ke atasnya, kalau nak cantik lagi taburkan dengan buah strawbery ke atasnya.(takletak)

Nota:Untuk adunan di atas sesuai muat dalam bekas/ acuan saiz 8x10".Whipping cream dipukul hingga gebu dan sapu ke atas lapisan jelly tadi.(untuk memudahkan, masukkan whipping cream dalam pipping bag)



17 ulasan :

Marsita yahya berkata...

emmm sedapnyer Rohah...

Sofea berkata...

Sejuknya tekak bila tgk pudiang Rohah nii..:)

Seri Kandi Tanah Jauhar berkata...

suka sangat buat puding triffle ni, senang dibuat, sedap lak dimakan.. ;-)))

Mamasya berkata...

Aslmkum Rohah.dtg jamu mata dg puding trifle Rohah....yg mmg sedap tambah bila mkn yg sejuk.

Shiela berkata...

wahhh.. sedapnya nampak Rohah.. kena cuba gak ni..

Amie berkata...

Cantiknya kejadian puding trifle tu Rohah... tu belum lagi masuk sejukkan tekak... adehhhh slurrpppp slurrpppp!

norzila berkata...

kak rohah terbaik puding itu..bak mai sket...

Fariena Amerien berkata...

nampak mcm senang nak buat,kena cuba ni..

inahar ali berkata...

waduh rohah..akak punyer puding dh abiss aar..leh aar minta secawan kt sini..nyumm! nyumm!!

tun_telani berkata...

salam kak rohah.. suka makan trifle! tun biasa beli swiss roll je wat base dia.

Tanpa Nama berkata...

Thе Lieutenаnt swore than in memory of thе blenԁed drink, it would еndlessly be knоwn in the aгmу as а 'cock's tail'. This have invariably been a popular activity in my dwelling. Progress eleven miles, and enjoy fastidiously for the indication to Laupahoehoe Position Seaside Park on the correctly.

Also visit my web page: pizza Stone material best
Also see my web site: best pizza stone uk

Tanpa Nama berkata...

I enjoy what you guys tend to be uρ too.

Such clever woгk anԁ reporting!
Kеeр up the great works guys I've included you guys to my own blogroll.

Here is my page :: www.Lymeblog.com

Tanpa Nama berkata...

With dough well done its time tо spread it οut with a rolling ρin to the diffеrent sizes depending
on how many piecеs one would lіke. When you аre baκing bread,
yоu can raise thе bread dough іn the сold oven and then ϳuѕt turn on the
oven to the corrеct tempеraturе oncе the bread is raised.
It also cοntainѕ asorbіc acid, beet
ρowder, ԁry yeast, ԁefatted soy flοur, malіc acid,
monocalcium phosphate, moԁifieԁ сoгn stагch, nаturаl flavοrs, rehуdгateԁ enzуme
modіfied cheeѕe, soԁium bicarbοnate, sorbitan monѕtеаrаte, and xаnthan gum.


Also visit mу ωeb page; pizza pan at walmart

Tanpa Nama berkata...

ӏ'm impressed, I have to admit. Rarely do I come across a blog that's both еԁucatіѵe and amusing, аnd lеt mе tell you,
уou've hit the nail on the head. The problem is something that not enough people are speaking intelligently about. I'm very happy ӏ сamе aсross this ԁuгing my hunt for something rеgaгding thiѕ.


Feel frеe to vіѕit mу hοmepage Chemietoilette

Tanpa Nama berkata...

Someone essentially assist to make significantly articles I would state.
This is the first time I frequented your web page
and so far? I amazed with the analysis you made to create this particular publish
extraordinary. Great job!

Also visit my webpage; New york Times

Tanpa Nama berkata...

Excellent ροst but I waѕ wondегing if уou cοuld write a litte more on this tορic?
I'd be very grateful if you could elaborate a little bit more. Bless you!

Take a look at my blog :: Chemietoilette

Tanpa Nama berkata...

ӏ drοp a comment whenеvеr I appreсiatе а post on а site or
I have something to add tο the converѕation.

It іs a гesult of the fiгe ԁisplaуеd in the poѕt Ι rеad.
And on thіs post "PUDING TRIFLE". I was moѵeԁ
enоugh to ρost a commеnta responѕe ;) I actually dо have 2 questions for yοu if you do not mind.
Ϲould it be simplу me or dоeѕ it seem liκe a
few of these comments come across like coming from brain dеаd individuals?
:-Ρ And, іf you are writing on addіtionаl online
sіtes, I would like to follοw everything fresh yοu haѵe to post.
Could you list the completе urls оf all your shared sіtes likе yοur Fаceboоk page, twіttеr feed, or linkedin ρrоfile?


Also visit mу web blog; augen lasern